Γερμανικά ΜΜΕ: Τεμένη στο στόχαστρο ομάδας ακροδεξιών

70

Επιθέσεις εναντίον τεμενών, στο πρότυπο της επίθεσης στο Κράιστσερτς, φέρεται να σχεδίαζαν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης που συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Γερμανία, στο πλαίσιο μιας ευρείας αντιτρομοκρατικής έρευνας.

 

Το παραπάνω υποστηρίζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών, το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Bild) και σημειώνουν πως η οργάνωση ήθελε να διαπράξει επιθέσεις σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Αναφέρουν επίσης πως οι δράστες θα χρησιμοποιούσαν κυρίως ημιαυτόματα όπλα, ενώ στόχος ήταν να μιμηθούν την επίθεση που έλαβε χώρα σε δύο τεμένη πέρυσι, στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, η οποία που προκάλεσε τον θάνατο 51 ανθρώπων.

Από τους εφόδους που έγιναν σε ολόκληρη τη Γερμανία, την Παρασκευή, δώδεκα μέλη της οργάνωσης έχουν τεθεί υπό κράτηση. Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, γνωστός και υπό παρακολούθηση από τις αρχές εδώ και αρκετούς μήνες, είχε περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδιά του σε μια συνάντηση που οργανώθηκε με τους συνεργούς του την περασμένη εβδομάδα. Οι ερευνητές έμαθαν για τις προθέσεις τους χάρη σε έναν πληροφοριοδότη, που κατάφερε να διεισδύσει στην οργάνωση, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των εφόδων τους σε 13 σημεία σε πέντε γερμανικά κρατίδια, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν «μαχαίρια», «βαλλίστρες», «χειροβομβίδες», όπως και μια «κυνηγητική καραμπίνα» κι ένα «περίστροφο». Τέσσερις εκ των συλληφθέντων θεωρούνται ύποπτοι για τη σύσταση «ακροδεξιάς οργάνωσης τρομοκρατικού χαρακτήρα», ενώ οι υπόλοιποι 8 βαρύνονται με υποψίες ότι παρείχαν «οικονομική» στήριξη και «βοήθεια για να αποκτήσουν όπλα», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Μεταξύ των υπόπτων, όλοι τους γερμανικής υπηκοότητας, βρίσκεται ένας αστυνομικός από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με την Bild, στόχος του ήταν να «ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο» στη χώρα.