George Floyd: 12 μέρες από το ξέσπασμα οργής – Διαδηλώσεις και επεισόδια σε ΗΠΑ και Βρετανία

557

Tο φιτίλι κατά του ρατσισμού άναψε σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο σεισμός οργής για τον τραγικό θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd εξακολουθεί να κλονίζει συθέμελα τις Ηνωμένες Πολιτείες με μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τον Λευκό Οίκο, ενώ στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Σύμφωνα με το Open Tv, xιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, καθώς συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και την ίδια ώρα οι Aρχές λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς θα αρχίσουν να αποσύρονται από την Ουάσιγκτον, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάπτυξή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από πολλές ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων στην πόλη κατά της αστυνομικής βίας, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

«Μόλις έδωσα εντολή στην Εθνοφρουρά μας για να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσυρσης από την πόλη της Ουάσιγκτον τώρα που όλα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο. Θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά μπορούν να επανέλθουν πολύ γρήγορα, αν αυτό χρειαστεί», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Πολλοί λιγότεροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν χθες το βράδυ από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

Πάντως, συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής αλλά και αστυνομικής βίας. Μία τέτοια στιγμή αποτυπώνει και το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει έναν 75χρονο να σπρώχνεται από αστυνομικούς, να πέφτει και να εγκαταλείπεται αιμόφυρτος στο έδαφος.

Το περιστατικό συνέβη στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και το οπτικό υλικό εξασφάλισε δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στη συνέχεια στον λογαριασμό του στο Twitter.  Μετά την δημοσίευση του βίντεο, ο διοικητής της αστυνομίας του Μπάφαλο Μπάιρον Λόκγουντ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς. «Οι αστυνομικοί θα πρέπει να επιβάλουν – όχι να παραβιάζουν – το νόμο» έγραψε από την πλευρά του στο Twitter κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Την ίδια ώρα πάντως, ο φόνος του Τζορτζ Φλοιντ έχει και πολιτικές προεκτάσεις και σύμφωνα με τους NYT, ο Τραμπ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αφού σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Μιτ Ρόμνει ετοιμάζονται να μην υποστηρίξουν την επανεκλογή του, ενώ ο πρώην υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ξεκαθαρίζει πως θα ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν.

Συλλήψεις και τραυματίες στις διαδηλώσεις του Λονδίνου
Το φιτίλι κατά του ρατσισμού άναψε και στην Ευρώπη. Οι δρόμοι στο Λονδίνο θυμίζουν πεδίο μάχης καθώς διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd κατέληξαν με επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία υπό το σύνθημα «ο ρατσισμός είναι ιός».

Το Σάββατο οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες για να προστατευθούν από τον νέο κορονοϊό, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας σε μια ειρηνική διαδήλωση, σε γενικές γραμμές, που όμως κατέληξε σε αψιμαχίες μεταξύ μικρών ομάδων και της έφιππης αστυνομίας κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ είπε ότι 27 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτές τις «σοκαριστικές και απολύτως απαράδεκτες» επιθέσεις, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων αυτήν την εβδομάδα. Δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά και μια αστυνομικός που έπεσε από το άλογό της υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Τόσο η Ντικ όσο και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προέτρεψαν τον κόσμο να μη διαδηλώσει ξανά σήμερα, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας Covid-19. Όμως οι διαδηλωτές τους αγνόησαν και κατέκλυσαν τον δρόμο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη νότια όχθη του Τάμεση. Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί εκτίμησαν ότι ο αριθμός τους ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες.

Οι διαδηλωτές έκαναν κατόπιν πορεία προς το βρετανικό κοινοβούλιο και σταμάτησαν πάνω στη γέφυρα για να γονατίσουν φωνάζοντας «Δικαιοσύνη, τώρα». Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και την Ντάουνινγκ Στριτ. «Τώρα ήρθε η ώρα: πρέπει να κάνουμε κάτι. Έχουμε γίνει τόσο αδιάφοροι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά ο ρατσισμός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά την αποικιοκρατία και τη λευκή υπεροχή (…) Χρειαζόμαστε μαζικές μεταρρυθμίσεις, μαζικές αλλαγές», είπε μια 28χρονη που κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Η λευκή σιωπή ισοδυναμεί με βία».