Γέμισε δελφίνια ο Βόσπορος μετά την καραντίνα της Κωνσταντινούπολης

483

Τα δελφίνια του Βοσπόρου θα πρέπει να… αισθάνονται πολύ τυχερά, καθώς στο στενό που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία πλέουν πολύ λιγότερα πλοία, ενώ όλο και λιγότεροι είναι οι ψαράδες στην περιοχή.

Ο εγκλεισμός που επιβλήθηκε από τους φορείς υγείας και τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, φαίνεται πως έκανε καλό στους πληθυσμούς των ζώων και των θηλαστικών.

Ένα από τα παραδείγματα, η Κωνσταντινούπολη, όπου τα δελφίνια του Βοσπόρου θα πρέπει να… αισθάνονται πολύ τυχερά, καθώς στο στενό που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία πλέουν πολύ λιγότερα πλοία, ενώ όλο και λιγότεροι είναι οι ψαράδες στην περιοχή.

 

Η τουρκική μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε lockdown από την Πέμπτη και μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, μετά τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα που είχαν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στην Κωνσταντινούπολη με διαταγή της κυβέρνησης.

Η επιδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους στην Τουρκία.

Ο Βόσπορος, μια στενή υδάτινη οδός που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα περνώντας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, έχει πλάτος μικρότερο των τριών χιλιομέτρων και είναι συνήθως πολυσύχναστος.

Με τον εγκλεισμό όμως η κυκλοφορία είναι αραιή και τα ψάρια περισσότερα, πράγμα που προσελκύει τα δελφίνια πιο κοντά στις όχθες, προς μεγάλη χαρά των κατοίκων.

Στο Σαράι Μπουρνού, που χωρίζει τον Κεράτιο από τη θάλασσα του Μαρμαρά, ένα κοπάδι δελφίνια εθεάθη να κολυμπάει ενώ από πάνω πετούσαν πλήθος γλάροι, προς ακόμη μεγαλύτερη χαρά των φωτογράφων.

«Η μείωση της κυκλοφορίας πλοίων και ανθρώπων στον Βόσπορο έχει σημαντικό αντίκτυπο», υπογραμμίζει ο Ερόλ Ορκτσού, πρόεδρος της ένωσης ερασιτεχνών ψαράδων της Κωνσταντινούπολης. «Τα ζώα, θαλάσσια και χερσαία, απαλλάχθηκαν από την ανθρώπινη παρουσία. Και αυτό επιτρέπει στα δελφίνια να πλησιάζουν πιο κοντά στην όχθη».

Πριν από την πανδημία, εκατοντάδες ψαράδες παρατάσσονταν κάθε μέρα στις όχθες του Βοσπόρου. Τώρα είναι σχεδόν έρημες.