Γέφυρες σε Μπάιντεν ρίχνει ο Ερντογάν – Τι φοβάται η Τουρκία μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία

186

Θορυβημένοι παραμένουν στην Τουρκία από τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία με τις αναλύσεις μάλιστα των ειδικών να εκφράζουν τους φόβους της Άγκυρας ότι αυτού του είδους οι στρατιωτικές συμμαχίες της Αθήνας μπορούν να ακυρώσουν το casus belli της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«Μπορεί να κάνει μια τέτοια τρέλα γιατί έχει πίσω της Αμερική και Γαλλία»

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν υπαναχώρησε από την αρχική του πρόθεση να τραβήξει στα άκρα το σχοινί με τη Δύση και παράλληλα φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Χαρακτηριστικά πάντως του όλου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι τα όσα είπε ο αναλυτής Ιμπραήμ Κελές, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα γιατί έχει τις «πλάτες» της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Διερωτώμενος μάλιστα «αν λοιπόν η Ελλάδα κάνει μία τέτοια τρέλα, που μπορεί άραγε να την κάνει;» δίνει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι, μπορεί να την κάνει».

Και εξηγεί τον λόγο: «Διότι έχει πίσω της την Αμερική τη Γαλλία και υπάρχουν όπως ανέφερε λίγο πριν και ο καθηγητής μας κύριος Μεχμέτ και οι διμερείς συμφωνίες. Στηριζόμενη σε αυτά μπορεί να το κάνει».

Για να προσθέσει: «Οταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως “Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε”».

Είναι προφανές ότι στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία για να μην αμφισβητηθεί στην πράξη το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι επίσης σαφές ότι από πλευράς Άγκυρας επιδιώκεται η επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον για να μπορέσει να παζαρέψει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή.

Ούτε στη Ρώμη θα έχει συνάντηση με Μπάιντεν

Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παραδέχεται ότι αναδιπλώθηκε στο θέμα της απέλασης των δέκα δυτικών πρεσβευτών είναι σαφές ότι υπαναχώρησε προσδοκώντας, εκτός όλων των άλλων, να καταφέρει να εξασφαλίσει μια δια ζώσης συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όχι στη Ρώμη και στο περιθώριο των G20, αλλά πιθανότατα στη Γλασκώβη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν άλλαξε στάση για το θέμα.
«Πώς έκανα εγώ πίσω; Εγώ είμαι στην επίθεση. Στο δικό μου λεξικό δεν υπάρχει η λέξη υποχώρηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους.

Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν που απ’ ότι φαίνεται παζαρεύει την αγορά των F-16 με την αποχώρηση από το πρόγραμμα των F-35.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr