Γαρίδες με σως “Beurre Blanc”

της Άννας Καραπέτσα

683

Τι καλύτερο βραδινό πιάτο από τις γαρίδες;

Υλικά
20 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες.

1 κουταλιά βούτυρο Lurpac ανάλατο,

¼ φλ. κονιάκ Courvoisier,

2 φέτες λεμόνι.

Για τη sauce Beurre Blanc θα χρειαστείτε:

¼ φλ. ξίδι λευκό,

2 κουταλιές κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο,

1 ½ φλ. σαμπάνια,

½ φλ. χυμό πορτοκάλι,

¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι,

250γρ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε κύβους,

λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (για το πασπάλισμα).

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το ξίδι.

Τα αφήνετε να κοχλάσουν σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το ξίδι.

Προσθέτετε τη σαμπάνια και το χυμό πορτοκαλιού.

Αφήστε το μίγμα να κοχλάσει για 10-15 λεπτά μέχρι να λιγοστέψει και να μείνει ½ φλιτζάνι περίπου.

Προσθέτετε σιγά – σιγά το βούτυρο, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Βάζετε πρώτα έναν κύβο και ανακατεύετε.

Μόλις αρχίσει να αναμιγνύεται μέσα στο μίγμα προσθέτετε άλλο ένα κύβο. Συνεχίζετε να προσθέτετε τους κύβους σιγά – σιγά, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη σος με κρεμώδη υφή.

Ο σκοπός είναι να αναμίξετε όλο το βούτυρο χωρίς να λιώσει και να χωρίσει.

Βάζετε τη σος στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τις γαρίδες.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε τη 1 κουταλιά βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Μετά, βάζετε τις γαρίδες.

Ψήνετε για 2 λεπτά γυρίζοντάς τις μια φορά. Προσθέτετε το κονιάκ και το ανάβετε.

Αφήνετε τις φλόγες να σβήσουν από μόνες τους.

Σφίγγετε από πάνω λίγο λεμόνι και βγάζετε τις γαρίδες από το τηγάνι.

Σε ένα πιάτο ή πιατέλα βάζετε λίγη σος και την απλώνετε παντού.

Τοποθετείτε επάνω τις γαρίδες και πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και ξύσμα πορτοκαλιού.

Σερβίρεται στους 18 C.