Γάμος αλά “Ελληνικά” για 2 Σύριους στη Λέσβο

Ponteo-svadba-600x400

Μήνυμα ελπίδας και ομορφιάς από τη Λέσβο. Ένα ζευγάρι ξεριζωμένων Σύριων ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στη Λέσβο!

Πρόκειται για τους Χαλέντ και Νουρ (βασικά δεν είναι αυτά τα πραγματικά ονόματα, έχουν αλλαχτεί για να διατηρηθεί η ανωνυμία τους και να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους), δύο πρόσφυγες από τη Συρία, όπου συναντήθηκαν πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Η ιστορία τους “λυγίζει” και τις πιο ψυχρές καρδιές και δείχνει ότι ακόμα και υπό τις πιο άθλιες και δύσκολες συνθήκες δύο άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ένα όραμα κοινό για το μέλλον τους.

Κάθε απόγευμα ήταν μαζί στις ίδιες μαζώξεις όπου γίνονταν για να συζητήσουν θέματα ασύλου και για την ελπίδα να φτιάξουν τη ζωή τους στην Ευρώπη. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα βρήκαν πως τους ένωναν πολλά κοινά, η γλώσσα ήταν κοινή, οι εμπειρίες στην ως τώρα ζωή τους συμβάδιζαν, μοιράζονταν ίδια βιώματα στην Ελλάδα, παρόμοιους φόβους και ελπίδες, παρόμοια “θέλω” μακριά από τη μαυρίλα του πολέμου.

Η σχέση με το καιρό μόνο δυνάμωνε και αποφάσισαν, κόντρα σε κάθε εμπόδιο και μιζέρια να συμπορευτούν και επίσημα στη ζωή, υπό τη σκεπή του έγγαμου βίου. Μάλιστα περιμένουν και παιδί!

12s3gm-thumb-large

Ο Χαλέντ, 23 ετών, και η Νουρ, 21 ετών, από τη Συρία  είναι οι πρώτοι πρόσφυγες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και ύστερα από απόφαση του Ειρηνοδικείου Λέσβου να κάνουν τον πρώτο πολιτικό γάμο στη χώρα μας. Στο δημαρχείο της Μυτιλήνης, όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε η τελετή, βρέθηκαν όλοι εκείνοι που ήθελαν να μοιραστούν μαζί τους αυτή την ευτυχισμένη στιγμή.

«Η συγκίνησή μας ήταν πολύ μεγάλη. Το δημαρχείο είχε γεμίσει με κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει τον γάμο μας. Πραγματικά, μας έκαναν να νιώσουμε σαν να βρισκόμασταν στην πατρίδα μας», εξηγεί ο Χαλέντ, που αμέσως μετά τον γάμο είχε κλείσει διαμονή για τρεις μέρες σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης ώστε να γιορτάσει με τη σύζυγό του το ευτυχές γεγονός. «Νιώθουμε ευτυχισμένοι που καταφέραμε να είμαστε το πρώτο ζευγάρι προσφύγων που παντρεύτηκε στην Ελλάδα. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι μετά από εμάς», λέει ο ίδιος. Είναι η πρώτη περίπτωση αναγνωρισμένου πολιτικού γάμου μεταξύ προσφύγων στη χώρα μας, με ληξιαρχική πράξη, εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης, διευθυντής της οργάνωσης «HIAS» Ελλάδας, που μεσολάβησε για να κινηθούν οι διαδικασίες και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ετσι, στις 13 Ιουλίου, το Ειρηνοδικείο Λέσβου πήρε την απόφαση που έδινε στο ζευγάρι τη δυνατότητα να τελέσει τον γάμο του παρά την αδυναμία της Νουρ που βρίσκεται στο καθεστώς αιτούσας άσυλο (στον Χαλέντ έχει ήδη αποδοθεί άσυλο) να προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γέννησης και βεβαίωση αγαμίας. Σύμφωνα με την απόφαση του ειρηνοδικείου, η κατάσταση στη Συρία και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί πρεσβεία της χώρας δεν θα έπρεπε να στέκονται εμπόδιο στην επιθυμία του ζευγαριού να λάβει ληξιαρχική πράξη γάμου για να δημιουργήσει οικογένεια.

«Για εμάς, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λέσβου δίνει ένα μήνυμα ελπίδας πως οι πρόσφυγες μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά τη ζωή τους και αποτελεί ένα βήμα προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία», εξηγεί ο Βασίλης Κερασιώτης, ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε η Νουρ τον περασμένο Μάιο ύστερα από την αρχική απόρριψη της αίτησής της στο δημαρχείο της Λέσβου.
Η Νουρ είναι έγκυος στον τέταρτο μήνα και σε λίγους μήνες το παιδί της θα γεννηθεί στην Ελλάδα. Τα σχέδιά της όμως απέχουν πολύ από το να συνεχίσει να ζει εκείνη και η οικογένειά της μέσα στον καταυλισμό. Παρότι η ίδια και ο σύζυγος της γνωρίζουν –όπως λένε– ότι είναι δύσκολο πλέον να φτάσουν στον Καναδά, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οπουδήποτε στην Ευρώπη με δικό τους σπίτι και δουλειά.

Η Νουρ, που είναι καθηγήτρια αραβικών, θα ήθελε, όπως σημειώνει, να μπορέσει να διδάξει, ενώ ο Χαλέντ έχει το δικό του όνειρο. Να ανοίξει ένα κατάστημα με μηχανές. Αυτό που και για τους δύο προέχει ωστόσο, λένε στην «Κ», είναι το μέλλον και η ασφάλεια του παιδιού τους. «Θα θέλαμε το παιδί μας να μην περάσει αυτά που περάσαμε εμείς», τονίζει η Νουρ και περιγράφει την απλή επιθυμία της. «Θα επιδιώξουμε να μεγαλώσει σε ειρηνικό περιβάλλον ώστε να μπορέσει να σπουδάσει και να ζήσει μία όμορφη ζωή».Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.