Γαλλικές Άλπεις: Έξι νεκροί από τη χθεσινή χιονοστιβάδα

304

avalanche_alps

Το έκτο θύμα είναι πιθανόν ο σύντροφος της 39χρονης που βρέθηκε νεκρή χθες βράδυ – Η χιονοστιβάδα είναι από τις φονικότερες των τελευταίων ετών στη Γαλλία

Έξι νεκροί είναι ο απολογισμός της χιονοστιβάδας που σημειώθηκε χθες, σε παγετώνα των γαλλικών Άλπεων, στο Λευκό Όρος. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι δύο από τους νεκρούς ήταν οδηγοί βουνού.

«Μόλις ανακαλύψαμε το έκτο θύμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελέας της περιφέρειας Καρλίν Μπουισέ. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για τον σύντροφο της 39χρονης που βρέθηκε νεκρή χθες το βράδυ, έναν άνδρα γεννημένο το 1981, πρόσθεσε η δικαστικός. Το ζευγάρι ζούσε σε προάστιο της Λιόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η χθεσινή χιονοστιβάδα ήταν από τις πιο φονικές των τελευταίων ετών στη Γαλλία.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε χθες, Κυριακή, το πρωί στον παγετώνα Αρμανσέτ, στα υψώματα της κωμόπολης Κονταμίν-Μονζουά, αιφνιδιάζοντας τους σκιέρ. Διήνυσε 1.600 μέτρα από το σημείο που εκδηλώθηκε μέχρι το σημείο που κατέληξε και είχε πλάτος 500 μέτρα, σύμφωνα με τη νομαρχία της Άνω Σαβοΐας.

Οι συνθήκες ήταν εντούτοις «καλές» χθες, οπότε και ήταν το Πάσχα των Καθολικών, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Κονταμίν Μονζουά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία δεν είχε εκδώσει προειδοποίηση για χιονοστιβάδες.

 

Η χιονοστιβάδα αιφνιδίασε «τρεις ομάδες σκιέρ», καθεμιά από τις οποίες «πλαισιωνόταν από έναν ή δύο οδηγούς βουνού», ανέφερε η εισαγγελία.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται δύο οδηγοί της εταιρείας οδηγών βουνού του Σεν-Ζερβέ (Άνω Σαβοΐα), γεννημένοι το 1974 και το 1984, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συνδικάτο Οδηγών Βουνού.

Οι ταυτότητες των άλλων θυμάτων δεν ανακοινώθηκαν.