Φωτιά στην Κορινθία: Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

164

fire-0

Τι είπε για το πώς θα βοηθήσει το κράτος τους πυρόπληκτους στην Κορινθία ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας

Για το πώς θα βοηθήσει το κράτος τους πυρόπληκτους στην Κορινθία μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν και οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει σήμερα. Μετά θα έχουμε μια πλήρη αποτίμηση. Έχουν καεί σίγουρα πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα. Έχουμε έναν άτυπο συντονισμό, ώστε αμέσως μόλις σβηστεί η πυρκαγιά θα συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί», είπε ο κ. Πέτσας.

Από 600 έως και 8.000 ευρώ οι αποζημιώσεις

«Για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο είναι η συνδρομή των προσώπων που έχουν πληγεί, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, και στο δεύτερο η συνδρομή στους δήμους για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Για το πρώτο επίπεδο, συνδράμει το υπουργείο Εσωτερικών, με 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής μετά την καταγραφή. Υπάρχει συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση σε επιχειρήσεις που φτάνει από 5.000 έως 8.000 ευρώ», εξήγησε ο ίδιος.

Μας ενδιαφέρει το θέμα της πρόληψης

«Μια βασική τομή που κάναμε ως κυβέρνηση είναι να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Περιμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις από τα ανακριτικά τμήματα της πυροσβεστικής για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά. Στο θέμα της πρόληψης, έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη, που είναι η προμήθεια πτητικών μέσων και η πρόληψη με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Χρηματοδοτούμε έξυπνες δράσεις για την πυροπροστασία. Στο θέμα του να μην υπάρξει καταπάτηση των περιοχών που κάηκαν, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, ώστε να μην μπαίνει στο μυαλό κανενός ότι μπορεί να καταπατήσει», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.