Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά: Πώς επιβαρύνει την υγεία μας ο καπνός, τι να προσέχουμε

113

arthrou-meteo-fotiaΟι νότιοι άνεμοι έστρεψαν το επικίνδυνο σύννεφο καπνού από τη φωτιά στο εργοστάσιο προς τα βόρεια – Εστάλη μήνυμα από το 112, «κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Μαύρος καπνός κάλυψε τα βόρεια τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής από τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά. Οι  νότιοι άνεμοι έστρεψαν το επικίνδυνο σύννεφο καπνού προς τα βόρεια.  Ενδεικτικό αυτού είναι οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το πώς επηρεάστηκαν οι περιοχές ακόμη και πολύ μακρύτερα από την Κάτω Κηφισιά. Την ίδια ώρα οι πνευμολόγοι προειδοποιούν για το πώς ο καπνός μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τον λόγο αυτό εστάλη και μήνυμα από το 112 στους πολίτες καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και προειδοποιώντας τους ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.

Δείτε βίντεο από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την πορεία του επικίνδυνου καπνού:

«Στην περιοχή της κάτω Κηφισιάς λαμβάνει χώρα μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο όπου η καύση υλικών περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πλαστικά και ανοξείδωτα υλικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται καύσεις ανόργανων και χημικών ουσιών. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις αυτές τις ώρες, να κρατήσουν κλειστά παράθυρα και πόρτες και εάν κάνουν χρήση κλιματιστικού να είναι με εσωτερική ανακύκλωση αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν απο χρόνια νοσήματα. Οποιοσδήποτε εμφανίσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, βήχα, τάση για εμετό ή ζάλη πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του» επισημαίνει  η Μάτα Τσικρικά, πνευμονολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 15.30 σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 15.34 για πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο επί της οδού Αιγιδών στη Νέα Κηφισιά και συγκεκριμένα σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών (με την επωνυμία PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ). Πρόκειται για εργοστάσιο του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πμευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι και η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο.