Φορολογικές δηλώσεις: Προβλήματα λόγω Covid με τη συμπλήρωση του Ε1

302

forologikes-arthro

Αν και τυπικά η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος έχει πλέον ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα (από 27 Μαΐου) τα πράγματα είναι μάλλον πολύπλοκα για τους περισσότερους από τα 9 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς ακόμη και τώρα διαπιστώνονται κενά και δυσκολίες στην συμπλήρωση της νέας φόρμας που δόθηκε στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3.

Λόγω COVID, η πιο βασική ένδειξη –ενδεχομένως-για την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος φέτος, είναι η προσυμπλήρωση στο τέλος του εντύπου Ε1 (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) της ενδείξεως ότι το σύστημα της ΑΑΔΕ τους έχει αναγνωρίσει αυτομάτως ως πληττόμενους λόγω πανδημίας, επειδή έλαβαν τα σχετικά βοηθήματα το 2020.

PinakasE1

Από την άλλη όμως, όσοι εξ αυτών προχωρούν στη συμπλήρωση της δηλώσεως Ε1, καλούνται να συμπληρώσουν τι βοηθήματα ακριβώς έλαβαν πέρυσι, τα οποία όμως ούτε προσυμπληρωμένα βλέπουν να είναι, ούτε στις αναρτημένες βεβαιώσεις αποδοχών από εργοδότες ή φορείς εμφανίζονται.

Όλοι αυτοί υψώνουν τα χέρια ψηλά, μη μπορώντας να συμπληρώσουν στον Κωδικό 657 (όσοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες) τι ποσά έλαβαν ως επιδόματα covid-19 το 2020.

PinakasE1_2

Αντίστοιχα και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν στοιχεία να συμπληρώσουν στα σχετικά πεδία για να στείλουν τη δήλωση. Αλλά ακόμα και αν μπορούσαν να υπολογίσουν επακριβώς τι ποσά έλαβαν για να τα δηλώσουν, δεν αρκεί αυτό: πρέπει να συμπληρώσουν και τον ΑΦΜ του Φορέα που τους τα κατέβαλε, δηλαδή το ΑΦΜ του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο Πρόγραμμα Συν-Εργασία κλπ.

Τις σχετικές βεβαιώσεις έψαχναν επίσης και δεν έβρισκαν για μέρες και δικαιούχοι επιδομάτων από ΟΑΕΔ ή άλλους φορείς, οι οποίοι δεν τις είχαν αναρτήσει ακόμα.

Παράλληλα και όλα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να συμπληρώσουν πολύ προσεκτικά τους κωδικούς 049-050 για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω τραπεζών το 2020. Αν δεν κάλυψαν το 30% των εισοδημάτων τους, απειλούνται με πρόστιμα. Ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πέρυσι. Και για αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια από τα ποσά που εμφανίζονται έτοιμα για συμπλήρωση από τις τράπεζες, αφορούν πληρωμές φόρων, ενοικίων, δόσεις δανείων ή διατροφή διαζυγίου, για να μη μπλέξουν με πρόστιμα και φόρους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα