Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου – Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας

278

mandra12

Η Εισαγγελέας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχη για τρία αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος η Ρένα Δούρου –  «Δεν πρέπει να θυσιαστεί κάποιος σώνει και καλά σαν Ιφιγένεια» είχε πει στην απολογία της η κατηγορούμενη πρώην Περιφερειάρχης Αττικής

Η ώρα της τελικής δικαστικής κρίσης για τους 21 κατηγορούμενος της υπόθεσης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, το 2017, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 21 άτομα έφτασε. Σήμερα, μετά από μια μακρά ακροαματική διαδικασία το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ανακοινώνει την απόφαση του για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση – ανάμεσά τους και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου – και ενώ στο ακροατήριο προηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Συγκεκριμένα, με την πρότασή της η εισαγγελέας είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχη για τρία αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και συγκεκριμένα για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί η κυρία Δούρου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος .

Συνολικά, κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι από τους 21 κατηγορουμένους της υπόθεσης οι 20. Για αυτούς, ζήτησε να καταδικαστούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του. Ακόμη η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.

Απολογούμενη στο δικαστήριο η κ. Δούρου είχε αναφέρει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση, αυτό όμως, όπως είχε πει, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και ποινική. «Δεν πρέπει να θυσιαστεί κάποιος σώνει και καλά σαν Ιφιγένεια» είχε πει η κατηγορούμενη πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και είχε εκφράσει τη λύπη της για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όχι όμως σαν άλλοθι, όπως εξήγησε. «Ό,τι συνέβη στη Μάνδρα σχετίζεται απόλυτα με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Λέκκας κατέθεσε ότι η πλημμύρα στη Μάνδρα σηματοδότησε στην έναρξη της κλιματολογικής κρίσης στη χώρα μας και αλλά και την έναρξη ακραίων φαινομένων στη χώρα μας. Δε θέλω να χρησιμοποιήσω την κλιματική κρίση σαν άλλοθι», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη.

Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές είχε ακόμη τονίσει στην απολογία της τα εξής: «Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια. Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στην Μάνδρα ήταν μια προφανής καταστροφή που μας συγκλόνισε όλους. Όμως στέκομαι σήμερα εδώ στο εδώλιο -με σεβασμό στο θεσμό της Δικαιοσύνης – αλλά άγομαι ενώπιον σας με κατηγορίες που αισθάνομαι πως δεν με αφορούν. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες….».