Φημολογούμενο.. ρωσικό μπλόκο στη θεραπεία του Αλεξέι Ναβάλνι στη Γερμανία

της Χρύσας Μπάντου

313

Ρωσικό εμπάργκο δια χειρός Βλάντιμιρ Πούτιν στη διαδικασία μεταφοράς του ακτιβιστή και ένθερμου κατακριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, διαβλέπουν οι υποστηρικτές του Ρώσου δικηγόρου.

Η απαγόρευση μεταφοράς του ισχυρού αντιπάλου του Ρώσου Προέδρου και των υπολοχαγών του στη Γερμανία την Παρασκευή καθιστά  «απόπειρα κατά της ζωής του» και έναν “θανάσιμο κίνδυνο” από γιατρούς και «παραπλανητικές αρχές», ισχυρίζεται ο σύμμαχος του Navalny.

Πέπλο υποψιων συνεχίζει να καλύπτει την αδιαθεσία του μισητού αντιπάλου του Κρεμλίνου,  περί δηλητηρίασής του μεσούσης της πτήσης από Σιβηρία προς Μόσχα.
Στα δίχτυα πολιτικής δολιοφθοράς φαίνεται να περιπλέχθηκε για ακόμη μία φορά ο 44χρονος δικηγόρος και πάλαι ποτέ ορκισμένος πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν, αφού φέρεται να δηλητηριάστηκε από κάτι που γλίστρησε στο τσάι του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

“Υποθέτουμε ότι ο Alexey δηλητηριάστηκε με κάτι αναμεμειγμένο στο τσάι. Ήταν το μόνο πράγμα που ήπιε από το πρωί. Οι γιατροί λένε ότι η τοξίνη απορροφήθηκε γρηγορότερα από ζεστό υγρό”, έγραψε ο Kira Yarmysh, γραμματέας τύπου στο Twitter. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καταρρίπτει ως ανυπόστατους τις εικασίες δηλητηρίασης του 44χρονου δικηγόρου ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

“Διαβάζουμε αυτές τις πληροφορίες … Γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση … Όπως και με οποιονδήποτε πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση”, δήλωσε ο Πεσκόφ στα ΜΜΕ, επιχειρώντας να κατασβέσει την πύρινη διαμάχη που ξέσπασε έπειτα από την προσγείωση ενός γερμανικού “ιπτάμενου ασθενοφόρου” στο Ομσκ, την πόλη αποθεραπείας του με την πρόθεση μεταφοράς του ει δυνατόν στη Γερμανία. Ο Alexander Murakhovsky, άλλωστε επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου επικαλέστηκε την ανάγκη επίλυσης νομικών ζητημάτων πριν την πτήση του Ρώσου ακτιβιστή και την παράλληλη παράδοσή του στα “χέρια” των  ευρωπαίων γιατρών.

“Μυστηριώδη κινητικότητα” στους διαδρόμους του νοσοκομείου διαβλέπει παράλληλα το επιτελείο του Ρώσου πολιτικού ως μία προσπάθεια παρεμπόδισης της λήψης των απαραίτητων εγγράφων  προσδιορισμού της ενδεδειγμένης θεραπείας και την επιτακτικότητα μεταφοράς του στη Μόσχα ή στο εξωτερικό.

Συγχρόνως χείρα βοηθείας φαίνεται να προτάσσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, δηλώνοντας έτοιμος να προσφέρει “κάθε αναγκαία βοήθεια” συμπεριλαμβανομένου του ασύλου. Το νήμα ενός “πολιτικού γρίφου”  πολλαπλών σκοπιμοτήτων ξετυλίγεται στη Ρωσία με τη μακραίωνη λίστα των θυμάτων της πολιτικής βίας να αυξάνεται ακολουθώντας το μακρόσυρτο χορό επεισοδίων δηλητηρίασης επικριτών του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του Σεργκέι Σκριπάλ, του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε στη βρετανική πόλη Σαλίσμπερυ το 2018, αλλά και του ακτιβιστή, Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρα, μέλους της φιλοδημοκρατικής ομάδας Open Russia, που έφτασε στο κατώφλι του θανάτου έπειτα από υποψίες δηλητηρίασης το 2015 και 2017.

Πληροφορίες: cnn.com

abcnews.go.com

www.aljazeera.com