Φιλλιπίνες – Έχασαν την ζωή τους 24 άτομα σε καταυλισμό

 

philippines_typhoon-2

Στο νησί Μιντανάο στις Νότιες Φιλιππίνες  κάποιοι  από τους κατοίκους της πόλης Μαράουι  έχουν  τη ζωή τους λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης  στους καταυλισμούς  μετά από σφοδρές μάχες .

 Ο υγειονομικός υπεύθυνος της επαρχίας Λανάο ντελ Σουρ ο Αλινάντερ Μιναλανγκ δήλωσε ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν  πεθάνει στα κέντρα υποδοχής απο τις 23 Μαίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφάλειας και των ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Μαραουι. Σχεδόν 40000 άνθρωποι που έχουν καταφύγει στα κέντρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικούς χώρους ,γυμναστήρια, ισλαμικά σχολεία,300 κρούσματα έχουν καταγραφεί.

Πολλοί από αυτούς που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν προβλήματα υγείας, όμως τουλάχιστον δύο θάνατοι προήλθαν από τη διάρροια.

«Η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων της διάρροιας είναι οι υγειονομικές συνθήκες και η έλλειψη πόσιμου νερού», επεσήμανε ο Μίναλανγκ.

Στα κέντρα αυτά οικογένειες έως και 12 ατόμων κοιμούνται μαζί στο πάτωμα και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται μία μόνο τουαλέτα.

«Τα παιδιά μου αρρωσταίνουν. Το ένα έχει διάρροια και ένα άλλο έχει μια αλλεργία στο δέρμα του. Το νερό που χρησιμοποιούμε δεν είναι καλό», δήλωσε η Ταρχάτα Μοστάρε που μένει μαζί με 800 ακόμη ανθρώπους σε μια αίθουσα ενός λυκείου στην Ίλιγκαν Σίτι, 40 χιλιόμετρα από τη Μαράουι.

Περπάτησε από τη Μαράουι μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους λίγες ώρες προτού γεννήσει το πέμπτο παιδί της και αναγκάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι της με το νεογέννητο τυλιγμένο με ένα πανί. «Τον φωνάζουμε Στρατιωτικό Νόμο», λέει για το αγοράκι της, τον Σάχιρ.

Την ημέρα της γέννησής του, στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο, υποσχόμενος να εκδιώξει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον στρατό, σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, περιλαμβανομένων 257 ανταρτών, 62 στρατιωτών και 26 αμάχων. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι κρύβονται στα υπόγεια της πόλης, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον στρατό των Φιλιππίνων.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος της Λανάου ντελ Σουρ, ο Μέλια Σάραπ, δήλωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα σε 600 εκτοπισμένους, εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού και 20 μέτριου υποσιτισμού.

«Τα κέντρα για τους εκτοπισμένους είναι υπερπλήρη και οποιαδήποτε μόλυνση πάθεις, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό», τόνισε. «Αν βασιζόμαστε μόνο στις μερίδες (που διανέμονται), (το ποσοστό υποσιτισμού) θα αυξηθεί», υπογράμμισε.

Επιμέλεια Γεωργία ΚοτσανάΔεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.