Ευρωεκλογές 2024: Οι πρώτοι συσχετισμοί για τις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο

89

eurokoinovoulio_xrΕπαληθεύεται η πρόγνωση για την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς στη σημερινή Ευρώπη

Η ακροδεξιά αναδεικνύεται ως δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο με πάνω από 20% των ψήφων (βάσει exit poll).

Αθροίζοντας τα ποσοστά που φαίνεται να αποσπούν το ECR και το ID, δηλαδή οι δύο υπερ-συντηρητικοί πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη, το σύνολο ανέρχεται σε 20,41% των ψήφων. Κατ’ αυτό τον τρόπο επαληθεύεται η πρόγνωση για την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς στη σημερινή Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία του europeelects.eu για την προτίμηση ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες επί της ουσίας, αποσπούν το 21,3%, παραμένοντας η κορυφαία πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Κεντροαριστερά -ή Σοσιαλδημοκρατία- ακολουθεί με 18,4% στη δεύτερη θέση, διατηρώντας προς το παρόν μια ισχυρή παρουσία, αλλά η τρίτη δύναμη είναι πλέον το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), στο οποίο ανήκει η Ελληνική Λύση, δίπλα στα «Αδέλφια της Ιταλίας», της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

35b80fs7sal79lr274iist

Ο μακρονικός φιλελευθερισμός (Renew Europe) προσέλκυσε το 11,21% των ψηφοφόρων, ενώ το σκληροπυρηνικό ακροδεξιό μέτωπο ID (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) στο οποίο κυριαρχεί η μορφή της Μαρίν Λε Πεν (δια του αντιπροσώπου της, του Τζορντάν Μπαρντελά) κερδίζει 8,33%. Επομένως, το 12,08% του ECR, συν το 8,33% του ID, καθιστούν την ακροδεξιά δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο -αν και αυτό είναι θεωρητικό. Η συμμαχία μεταξύ των δύο ομάδων, παρά την ιδεολογική ταύτιση, παραμένει ένα ερωτηματικό -στην καλύτερη περίπτωση.