Ζελένσκι: Μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη – Η απόρρητη επιχείρηση για να φτάσει στις ΗΠΑ

338

zelensky_train_arthro

Πώς στήθηκε το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου προκειμένου να συναντήσει τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και να μιλήσει στο Κογκρέσο

Η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις ΗΠΑ θεωρείται ιστορικής σημασίας καθώς ήταν η πρώτη στο εξωτερικό για τον Ουκρανό πολιτικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, με τον ίδιο να φροντίζει να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην ομιλία του στο Κογκρέσο αφού εξασφάλισε τη δημόσια στήριξη του Τζο Μπάιντεν για περαιτέρω παροχή αμερικανικού πολεμικού υλικού με κορωνίδα τους πυραύλους Patriot.

Για να φτάσει, όμως, ο Ζελένσκι στο αμερικανικό έδαφος προηγήθηκε μια άκρως απόρρητη ειχείρηση στην οποία ενεπλάκησαν καταποσκευτικά και μαχητικά αεροσκάφη από περισσότερες της μιας ένοπλες δυνάμεις κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο βήμα της επιχείρησης ήταν το ταξίδι με τρένο από την Ουκρανία στην Πολωνία το πρωί της Τετάρτης. Τον Ζελένσκι συνόδευσε στο ταξίδι η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρίνκ. Όταν το τρένο έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, ο Ζελένσκι μεταφέρθηκε με όχημα της αμερικανικής πρεσβείας στο αροδρόμιο της Ρζέσοου όπου επιβιβάστηκε σε έναν αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα κυβερνητικό σκάφος που συνήθως χρησιμοποιούν τα μέλη του Κογκρέσου και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κάτω από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο στην αμερικανική πολιτική ιεραρχία.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα