Έξι διάσημοι που στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων

572

bloom-jolie-fonda-0

Από την πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι και τη Τζέιν Φόντα, η ευαισθητοποίηση των σελέμπριτι έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις ανθρωπιστικές δράσεις για τα θύματα του πολέμου

Οι πολεμικές συρράξεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αφήνουν ανυπεράσπιστους χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι από τη μία στιγμή στην άλλη, παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, μαρτυρούν πως ακόμη και σήμερα, η μοναδική λύση για τις άμαχες οικογένειες είναι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να σώσουν αγαπημένα πρόσωπα αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Η κινητοποίηση του κόσμου, για την οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη, είναι η τελευταία ελπίδα για τα θύματα του πολέμου. Εκτός από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, που δημιουργούνται ανά τον κόσμο, για αποστολή βοήθειας σε εκείνους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, δεν είναι λίγοι και οι διάσημοι, που έχουν διαγράψει μεγάλη πορεία σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Κάποιοι από αυτούς δεν στέκονται απλά στην οικονομική βοήθεια. Οι επισκέψεις των διασημοτήτων σε προσφυγικούς καταυλισμούς και συσσίτια, είναι η απόδειξη, ότι η φήμη και η επιτυχία δεν αλλοιώνουν πάντα το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Δείτε παρακάτω, έξι από εκείνους, που άφησαν τα φώτα και τη λάμψη για λίγο πίσω τους, δίνοντας τον δικό τους αγώνα με τη φυσική τους παρουσία, στο πλευρό των προσφύγων.

Αντζελίνα Τζολί

Η έντονη ακτιβιστική δράση και το φιλανθρωπικό έργο της Αντζελίνα Τζολί, είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, καθιστώντας τη μία από τις πιο ευαισθητοποιημένες γυναίκες στο χώρο του θεάματος.

Ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκτός από τη μεγάλη οικονομική συνεισφορά, έδωσε το «παρών» κατά καιρούς στα πεδία μάχης. Την 31η Μαρτίου του 2003, η σταρ βρέθηκε στο πλευρό των Κογκολέζων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται καθ’ οδόν από την Κιγκόμα προς το στρατόπεδο Λούγκουφου της Τανζανίας.

Η Τζολί έχει παραστεί, μεταξύ άλλων και σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στο Ιράκ, τον Αύγουστο του 2007, ενώ βοηθάει και στην Ουκρανία.

Μπραντ Πιτ

Ο Μπραντ Πιτ φαίνεται να ακολούθησε το παράδειγμα της πρώην συζύγου του, όντας εξίσου ευαισθητοποιημένος με ζητήματα, γύρω από πληγέντες πολέμου. Η φωτογραφία του Πιτ με μία οικογένεια Ιρακινών προσφύγων τον Οκτώβριο του 2009 στη Δαμασκό, έδειξε, ότι ένας αστέρας του Χόλιγουντ, μπορεί να βρει τη θέληση και τον χρόνο να προσφέρει, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Σκάρλετ Γιόχανσον

Η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι γνωστή για την υποκριτική της ικανότητα και την ακαταμάχητη ομορφιά της. Ωστόσο, η μοιραία ξανθιά του Χόλιγουντ, έχει υπάρξει και πρέσβειρα της Oxfam, διαγράφοντας σημαντικό ανθρωπιστικό έργο.

Οι φωτογραφίες της από την επίσκεψή της στον καταυλισμό Ντανταάμπ της Κένυας, όπου ζούσαν πρόσφυγες από τη Σομαλία, είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η Γιόχανσον είναι ακόμη μία γυναίκα που απέδειξε, ότι η προσφυγιά αποτελεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί, πρόβλημα όλων.

Ορλάντο Μπλουμ

Ο Ορλάντο Μπλουμ ξεχωρίζει για τη διακριτική παρουσία του, τόσο στη μεγάλη οθόνη, όσο και στον τρόπο ζωής του.Ο Βρετανός ηθοποιός, εκτός από τις γνώριμες επαγγελματικές του ασχολίες, τελεί παράλληλα και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF. Απόδειξη του φιλανθρωπικού του έργου αποτελεί το φωτογραφικό υλικό, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό καταγραφής προσφύγων κοντά στη Γευγελή, τον Σεπτέμβριο του 2015. Πρόσφατα μάλιστα, ο ηθοποιός ταξίδεψε μέχρι τη Μολδαβία, για να βρεθεί στο πλευρό των παιδιών από την Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα