Έτοιμη να εκραγεί η δυτική Μακεδονία με την απολιγνιτοποίηση στην Πτολεμαΐδα

632

«Κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους η παρουσία Χατζηδάκη – Γεωργιάδη σε ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση. Ένταση και επεισόδια το μεσημέρι του Σαββάτου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κατήγγειλε την κυβέρνηση και την αστυνομία για τη χρήση χημικών. Οι δηλώσεις Χατζηδάκη – Γεωργιάδη.

Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία προκαλεί η επίσκεψη των υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης στην Πτολεμαΐδα, σε μια προσπάθεια να περάσουν τη «γραμμή» της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση αν και ολόκληρες πόλεις και χωριά ουσιαστικά ζουν και αναπνέουν χάρη στη ΔΕΗ.

Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας παρουσία των Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη τα πνεύματα οξύνθηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος (έξω από το ξενοδοχείο Παντελίδης) να έρχεται αντιμέτωπο με δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές.

Κυβερνητικές εξαγγελίες
Την ίδια ώρα μέσα στο ξενοδοχείο ξεκινούσε η προγραμματισμένη εκδήλωση. Ο Κ. Χατζηδάκης έταξε «επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή» και ο Α. Γεωργιάδης «μάλωσε» όσους «φωνάζουν» για τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ισχυριζόμενος «πρέπει να μας επαινείτε γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στην νέα εποχή».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για «μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη» και εξήγησε ότι «η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατέληξε αναφέροντας πως «Το ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή».

Βαρύ το κλίμα
Το κλίμα στη δυτική Μακεδονία έχει χαλάσει από μέρες, όταν δηλαδή έγινε γνωστή η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, και αυτό το εισέπραξαν στη Ν.Δ., τόσο σε υψηλό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία είναι πυρ και μανία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα σχέδια βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Τον τρόπο που έγινε η ημερίδα για την ενέργεια κατήγγειλε η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα, η οποία ανέφερε πως πρόσκληση για την ημερίδα πήραν οι συμμετέχοντες το βράδυ της Πέμπτης. «Ο πρωθυπουργός έπρεπε να περιμένει οτι δεν μπορεί να βλέπει την καταστροφή του χωρίς αντίδραση» δήλωσε η βουλευτής Φλώρινας (ΣΥΡΙΖΑ), Πέττη Πέρκα, λίγο πριν την αποχώρησή της από την ημερίδα. «Δεν είναι αντιμετώπιση αυτή σε πολίτες και σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την συρρίκνωση» δήλωσε ο Γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πασσαλίδης, και αποχωρώντας κατήγγειλε την κυβέρνηση και την αστυνομία για τη χρήση χημικών.

Παρέμβαση εργαζομένων είχαμε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ημερίδα. Οι εργάτες κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας.

Χθες, σε ομιλία του στην τοπική οργάνωση της Ν.Δ. στην Πτολεμαΐδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στάθηκε στην «περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» και για να δικαιολογήσει την εφαρμοζόμενη πολιτική ρης κυβέρνησης αναφέρθηκε στο θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα «κάτι που η ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μια δεκαετία».

Αποστάσεις από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έλαβαν οι δήμαρχοι της περιοχής που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.