Εθνική Πινακοθήκη: Ειδική αναφορά αμερικανικού περιοδικού στο Πρώτο Θέμα για τη σύλληψη του ελαιοχρωματιστή

387

Εθνική Πινακοθήκη: Ειδική αναφορά αμερικανικού περιοδικού στο Πρώτο Θέμα  για τη σύλληψη του ελαιοχρωματιστή

Στο περιοδικό Smithsonian επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, οι Αρχές εντόπισαν τον βασικό δράστη
Στην επιτυχημένη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας που συνέλαβε τον 49χρονο ελαιοχρωματιστή-οικοδόμο αναφέρεται το αμερικανικό περιοδικό Smithsonian, το οποίο κάνει ειδική μνεία στο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος και στον βαθμό που οι πληροφορίες του μέσου συνέβαλαν στη σύλληψη του επίδοξου συλλέκτη, από την Κερατέα, που είχε εισβάλει λάθρα στην Πινακοθήκη, αρπάζοντας τρεις πίνακες τεράστιας αξίας.

«Στοίβαξε τα έργα στο σπίτι του, σε μια απομακρυσμένη αποθήκη. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, αφού διάβασε μια αναφορά ότι η αστυνομία κόντευε να επιλύσει το μυστήριο, μετακίνησε τους πίνακες από τον χώρο της αποθήκης στη χαράδρα», γράφει το περιοδικό επικαλούμενο στοιχεία από το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

«Οι Αρχές συνέλαβαν τον 49χρονο υπό τον φόβο διαφυγής στην Ολλανδία», γράφει ακόμη το περιοδικό, στηριζόμενο στις ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία του, άρπαξε έναν πίνακα του Πικάσο, έναν του Μοντριάν και ένα σκίτσο του Γκουλιέλμο Κάτσια, το 2012.

Ο δράστης, έκρυβε τους πίνακες σε μια αποθήκη στην Κερατέα και μάλιστα, όταν διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί τον παρακολουθούν και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή του, προσπάθησε να τους ξεφορτωθεί σε μια ρεματιά για να μην τους βρουν στην κατοχή του.

Ο 49χρονος  ομολόγησε ότι συμμετείχε στην κλοπή από την Εθνική Πινακοθήκη.

Τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την ΕΥΠ, ξεκίνησε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης των ερευνών προκειμένου να βρεθούν τόσο ο πίνακας του Πικάσο όσο και τα άλλα δύο έργα -ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905) από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια-, τα οποία και εκλάπησαν από το δίδυμο των αλλοδαπών φαντομάδων τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Στόχος τους ήταν τα έργα να εντοπιστούν και να επιστρέψουν στην ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη.

Πηγή: protothema.gr