Έσπασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παρά τη συμφωνία του Βερολίνου

553

Καμία διάθεση δεν δείχνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη, να τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις που είχαν αποφασιστεί στην πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου.

 

Οι δυνάμεις τόσο του πρωθυπουργού Σαράτζ όσο και του στρατάρχη Χάφταρ δείχνουν να παραβιάζουν σταθερά τη συμφωνημένη εκεχειρία. Παράλληλα, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) κατήγγειλε σήμερα (Κυριακή) ότι έχει παραβιαστεί το εμπάργκο όπλων στη χώρα, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Συγκεκριμένα, η UNSMIL εξέφρασε τη «βαθιά» της «θλίψη» για τις «συνεχιζόμενες, καταφανείς παραβιάσεις» του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως επισήμανε, στην αφρικανική χώρα έχουν φτάσει, τις τελευταίες δέκα ημέρες, ξένοι μαχητές, όπλα, πυρομαχικά και προηγμένα οπλικά συστήματα από διάφορες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στο πλαίσιο αυτό —σύμφωνα πάντα με την UNSMIL—, πολυάριθμες πτήσεις έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια της Λιβύης, μεταφέροντας τα παραπάνω, και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Η αποστολή του ΟΗΕ καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις, οι οποίες —όπως τονίζει— κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα σε έναν νέο και εντατικό γύρο εμφύλιου πολέμου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης του Σαράτζ, υποστηρίζεται από την Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό από το Κατάρ και την Ιταλία. Αντίθετα, οι δυνάμεις του Χάφταρ που βρίσκονται στα ανατολικά, φαίνεται να λαμβάνουν στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, καθώς και από τη Γαλλία και τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο οι χώρες αυτές να δηλώνουν επίσημα ότι στηρίζουν τον στρατάρχη της Λιβύης.

Λίγες ώρες αργότερα, αξιωματούχοι τόσο του Σαράτζ όσο και του Χάφταρ, έκαναν λόγο για πολεμικές συγκρούσεις κοντά στη Μισράτα, μια πόλη με στρατηγική σημασία που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χώρας.

Η Μισράτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και η «πατρίδα» μαχητών που αντιτίθενται στον Χάφταρ. Η πόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας Τρίπολης και της κυβέρνησης του Σαράτζ.