Ερντογάν όπως Ταλιμπάν

του Παναγιώτη Μαργώνη

1046

Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της η διεθνής κοινή γνώμη, παρακολουθεί έκπληκτη τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέπει τον ιστορικό Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Παράλληλα η Ελληνική κοινή γνώμη λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα από τις ΗΠΑ, αφού μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης έχουν εξαιρετικά ουδέτερη υφή. Αξίζει να προσεχθεί η στάση των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί πυξίδα για το μέλλον των σχέσεων τόσο με την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, επειδή στην Ουάσιγκτον λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Μεσογείου.

Η απόφαση των ΗΠΑ, να αναθέσουν στην Τουρκία τον ρόλο του θεματοφύλακα του σουνιτικού ισλάμ, έχει αναβαθμίσει την γεωπολιτική της αξία και γι’ αυτό ο Ερντογάν εμφανίζεται αδιάλλακτος να προβαίνει σε πράξεις που στο παρελθόν ελάμβαναν οι φανατικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν, οι οποίοι στο πέρασμά τους κατέστρεφαν αγάλματα, ναούς, κ.λπ.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί την αρχική πράξη ενός δράματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για να υλοποιήσει η Τουρκία τον ρόλο που της έχει ανατεθεί, αναμένεται ο Ερντογάν να πάρει και άλλες αποφάσεις που ως στόχο τους θα έχουν την εξάλειψη κάθε Χριστιανικού στοιχείου. Σε αυτό δεν πρόκειται να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση, επειδή οι αντιδράσεις για την Αγία Σοφία υπήρξαν χλιαρές, οπότε έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για κάθε ενέργεια που θα ενισχύει τη νέα αναβαθμισμένη θέση που καλείται η Τουρκία να έχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, σύντομα μάλιστα, κατά τις ευαίσθητες για τον Ορθόδοξο Χριστιανικό και όχι μόνο κόσμο,θρησκευτικές τελετές όπως αυτή του δεκαπεντάυγουστου.