Ερντογάν μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία»

548

Τι αποκαλύπτει δημοσίευμα της Yeni Safak – «Απαραίτητη απάντηση» στην Ελλάδα χαρακτηρίζει προκλητικά η Άγκυρα τις χθεσινές υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη – Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Όχι σε προκλητικές ενέργειες»

Την ενόχλησή του στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έδειξε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak πως με τα νέα δεδομένα «πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και της εταιρικής μας σχέσης».

«Θα μπορούσαμε να έχουμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να τις αξιολογήσουμε μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης είπε “ας μην εμπλέξουμε τρίτους”, αλλά πήγε και μίλησε γι’ αυτό στην Αμερική. Πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με το θέμα της Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, ξέμεινε από πίστωση».

safak1

Στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως «η νέα εποχή στις σχέσεις τελείωσε πριν καν αρχίσει: ο Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία μετά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας: «Πρέπει να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν». Κι ενώ η συνάντηση του Μαρτίου, όπου η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα, άφησε πίσω της ένα θετικό κλίμα και μια ελπίδα ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών, μετά από λίγο, ωστόσο, αφού ελληνικά αεροσκάφη άρχισαν να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Μητσοτάκης δήλωσε τελικά ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, ενώ έθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο θέμα πιθανής πώλησης όπλων στην Τουρκία δεδομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τερμάτισε την ανοιξιάτικη διάθεση στις διμερείς σχέσεις».

Οι προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Πάντως η Αγκυρα προσπαθεί να στήσει σκηνικό έντασης πάνω από το Αιγαίο ως μοχλό πίεσης σε όλα τα ανοιχτά της μέτωπα, χωρίς να εγκαταλείπει την αναπαραγωγή του νέο-οθωμανικού της δόγματος, με κάθε ευκαιρία. Στον απόηχο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και πριν καν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν την περασμένη Τετάρτη πάνω από την Αλεξανδρούπολη και σε απόσταση 2.5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» και «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Βασιλίσσης Σοφίας, με τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς να αντανακλούν το κλίμα απέναντι στην προκλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας. Η κίνηση, μάλιστα, του ζεύγους των τουρκικών μαχητικών να προσεγγίσει τόσο κοντά την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει την κύρια αιτία της ενόχλησης της γειτονικής χώρας, εξαιτίας του αναβαθμισμένου ρόλου του λιμανιού της για την ΕΕ, αλλά και τη Δύση.

Στην εμπρηστική κίνηση της Άγκυρας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και με την κοινοποίηση της τουρκικής ενέργειας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διεθνοποιώντας το ζήτημα, με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί τώρα την Ελλάδα για δήθεν ένταση που «ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι τη σφοδρή ενόχλησή του για την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε σημείο διεθνούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος είχε εκφράσει δημόσια και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο του 2021, λέγοντας πως η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Όχι σε προκλητικές ενέργειες»

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο οι ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο κ. Πράις απάντησε πως «στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε, λέγοντας πως «ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα