Έρχονται τρεις νέοι σταθμοί στο μετρό

του Γιάννη Γατσούλη

Τρεις σταθμοί θα αναδυθούν μέσα στο καλοκαίρι του 2020.

Εδώ και καιρό έχουμε ακούσει για την 4η γραμμή του μετρό και τους νέους σταθμούς που πρόκειται να δοθούν στη κυκλοφορία κάποια στιγμή στο μέλλον. Πλέον, σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθούν τελικά οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά!

Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2020 θα δοθούν στην κυκλοφορία οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, ενώ το καλοκαίρι του 2021 θα παραδοθούν οι επόμενοι τρεις, που θα είναι οι Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οπότε, ο Πειραιάς θα έρθει «πιο κοντά» στο κέντρο της Αθήνας με την επέκταση του μετρό μέχρι εκεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Ν. Κουρέτας από το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum, μίλησε για τους νέους αυτούς σταθμούς και τόνισε ότι το έργο θα μειώσει την κυκλοφορία των Ι.Χ. κατά 23.000 ημερησίως με 115.000 πολίτες να εξυπηρετούνται στη ζώνη επιρροής των σταθμών. Μάλιστα, η διαδρομή λιμάνι- αεροδρόμιο θα γίνεται μέσα σε 55 λεπτά.

Την τελευταία 20ετία η Αττικό Μετρό έχει θέσει σε λειτουργία και κατασκευάζει 60 χλμ. γραμμών μετρό σε 64 σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικού κόστους περίπου 7,2 δισ. Ευρώ, τονίζει ο κ. Κουρέτας. Ενώ, σημειώνει ότι το έργο της Γραμμής 4 είναι στο στάδιο της δημοπράτησης. Το πρώτο τμήμα της οποίας είναι για 13 χλμ. με 15 σταθμούς, με τρένα χωρίς οδηγό και συστήματα στην αιχμή της τεχνολογίας με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα σε στάδιο σχεδιασμού και μελετών βρίσκονται συνολικά 37 χλμ. γραμμών με 26 σταθμούς. Επίσης, 32 χλμ. γραμμών δικτύου τραμ βρίσκονται σε λειτουργία ή σε στάδιο κατασκευής. Και τέλος, στο στάδιο του σχεδιασμού και μελετών βρίσκονται ακόμη 9 χλμ. γραμμής, ενώ το συνολικό κόστος αντιστοιχεί στα 600 εκατ. ευρώ περίπου.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.