Έρχονται νέα λεωφορεία από το καλοκαίρι και νιώθουμε ήδη ευλογημένοι στην τοποθεσία Αθήνα!

361

Μετά την ανακοίνωση για νέους συρμούς στο Τραμ, σειρά έχουν τα λεωφορεία. Άντε και στον ΗΣΑΠ η αναβάθμιση, θα προσθέσουμε εμεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ στο insider.gr, πρόκειται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας νέα λεωφορεία, το καλοκαίρι. Ήδη μπροστά απ’τα μάτια μας περνούν τα Α10, Β10, 550, 608 που απορούμε πως εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Η έλευση λοιπόν νέων λεωφορείων στην Αθήνα και ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, είναι κάτι που έχει να συμβεί κοντά στα 15 χρόνια.

Κάτι έχουμε καταλάβει…

Με μια διαδικασία που αφορά όντως στον εκσυγχρονισμό του στόλου των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, νέας τεχνολογίας λεωφορεία. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων εκ των οποίων τα 12 είναι ηλεκτροκίνητα. Είναι όντως μια πολύ μεγάλη πρόκληση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σημερινές δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της Αθήνας.

Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Εκτός από τα σύγχρονα οχήματα, μία ακόμη αλλαγή που συντελείται στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, είναι και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Για καλή μας τύχη, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που προσαρμόστηκαν σχετικά γρήγορα στο νέο αυτό σύστημα, το οποίο βέβαι άργησε κάτι μήνες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ταστάνης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως και η τηλεματική αποτελούν έργα στρατηγικής ανάπτυξης. Μάλιστα, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο σημειώνει ότι:

«Ο χρόνος συνύπαρξης του παλιού συστήματος, του χάρτινου εισιτηρίου με το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από τρία χρόνια ενώ στην Αθήνα πετύχαμε μέσα σε ένα χρόνο να εφαρμόσουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο ξεπερνώντας και αντιμετωπίζοντας πάμπολλα προβλήματα που είχαν σχέση και με την ενημέρωση του επιβατικού κοινού αλλά και με την προοπτική της επόμενης ημέρας .

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει πραγματικά φέρει την επανάσταση στις συγκοινωνίες της Αθήνας . Το μόνο που θα σας πω είναι ότι πριν από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο οργανισμός, την εποχή της ψηφιακής καταιγίδας λειτουργούσε με χαρτί και με μολύβι .

Αυτή τη στιγμή έχει πλήρη στατιστικά δεδομένα για όλο το σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί άνετα να προγραμματίσει και να φέρει καινούριες προτάσεις και να κάνει πιο άνετη τη διαδικασία μετακίνησης των επιβατών. Όπως πρόσφατα έχει ανακοινωθεί είμαστε σε μια διαδικασία επεξεργασίας (και πιστεύω ότι και αυτό θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα) του συστήματος πληρωμής ακολουθώντας τη λογική των ζωνών. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό. Ο επιβάτης  πρέπει να πληρώνει ανάλογα με την απόσταση που διανύει κατά την μετακίνησή του και αυτό μπορούμε να το εφαρμόσουμε πλέον γιατί υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Τέλος, σχολιάζοντας την ενσωμάτωση της τηλεματικής στις δημόσιες συγκοινωνίες, ο κ. Ταστάνης εκτιμά ότι «πρόκειται για έργα (τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο) για τα οποία είμαστε πάρα πολύ περήφανοι».

<