Επίθεση της Χαμάς με αυτοκίνητο τραυμάτισε 12 Ισραηλινούς στρατιώτες

167

 

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε σήμερα την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε τον τραυματισμό δώδεκα Ισραηλινών στρατιωτών στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντάς την «απάντηση» στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

«Η επιχείρηση της αντίστασης στο κέντρο της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ είναι μια χειροπιαστή απάντηση του λαού μας στο σχέδιο καταστροφής του Τραμπ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ.

Νωρίτερα Παλαιστίνιος οδήγησε το όχημά του πάνω σε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών και εξαφανίστηκε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Σήμερα επίσης στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης ένας δεκαενιάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Η έξαρση της βίας έρχεται λίγες μέρες μετά την παρουσίαση από τον Ντόναλντ Τραμπ του «ειρηνευτικού σχεδίου» του, το οποίο ευνοεί καταφανώς το Ισραήλ και έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τους Παλαιστίνιους. Το σχέδιο πυροδότησε καλέσματα από Ισραηλινούς εθνικιστές να προσαρτήσει η χώρα τους τμήματα της Δυτικής Όχθης και έχει αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ένας από τους στρατιώτες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για τη ζωή του, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ελαφρύτερα τραύματα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική επίθεση» και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αναζητούν τον δράστη.

Η ομάδα των στρατιωτών βρισκόταν σε «εκπαιδευτικό πολιτιστικό περίπατο» και περπατούσαν κοντά σε μια δημοφιλή περιοχή διασκέδασης στην Ιερουσαλήμ, όταν ο οδηγός έριξε το όχημά του επάνω τους.

Τέτοιου είδους επιθέσεις ήταν αρκετά συχνές την περασμένη δεκαετία, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν σχεδόν εκλείψει.

Ο θάνατος του 19χρονου Παλαιστίνιου στη Τζενίν ήρθε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός 17χρονου Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Κόνρικους, στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός γκρέμιζε σπίτι που ανήκε σε μαχητή που εμπλεκόταν σε φονικές επιθέσεις.

Σήμερα, επίσης, το Ισραήλ έπληξε θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκετών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές.