Επιστροφή σε μέτρα και πρόστιμα: Nύχτα και νεολαία τρομάζουν για 4ο σκληρό κύμα της πανδημίας

530

club_kosmos_art

Αντεπίθεση με όλα τα μέσα επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς το τέταρτο πανδημικό κύμα είναι προ των πυλών και σίγουρα νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών. Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού να ανέρχονται χθες στη χώρα στα 1.797 και 168 ασθενείς διασωληνωμένους, στην επίσπευση της λήψης νέων μέτρων προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας εντοπίσει τη ρίζα του κακού στη… νύχτα.

«Βράζει» η παραλιακή

Αφενός η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στις νεαρές ηλικίες και αφετέρου οι εικόνες συνωστισμού στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη του αριθμού νέων κρουσμάτων, ρίχνοντας παράλληλα τον μέσο όρο ασθενών στα 27 έτη. «Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δείχνει ότι αυτά εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης. Οι μεγάλοι χώροι των κέντρων διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού» εξήγησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με την παραλιακή της Αθήνας να κρατά τα σκήπτρα της θετικότητας στον κορονοϊό, καθώς στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας αυτή άγγιξε το 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Με δεδομένη την «αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων» ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε -νωρίτερα από το αναμενόμενο- ότι από αύριο, Πέμπτη 8 Ιουλίου, «όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης», μαζί με σειρά προστίμων και κυρώσεων, τα οποία συνοδεύονται με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας «από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα», ώστε να ανακοπεί η τυχόν κορύφωση του νέου, πανδημικού κύματος.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που εντοπιστούν όρθιοι πελάτες, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κλιμακωτά σε 3 φάσεις:

Πρώτη φάση

για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,

για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.

Δεύτερη φάση

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες,

Τρίτη φάση

Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

Καμπάνια εμβολιασμού

Παράλληλα, διαρκείς εκκλήσεις απευθύνει η κυβέρνηση και προς θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να προωθηθεί με ταχύτερους ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Με την κωδική ονομασία «Πειθώ», η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, άτομα με ισχυρή επιρροή -ιδίως στις νεαρές ηλικίες- αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να ενταθεί η ροή προς τα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στο καλοκαίρι. Στην κατεύθυνση αυτή, ανοιχτή επιστολή προς τους δημάρχους απηύθυνε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες ως προς τη συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Πέτσας είχε χθες συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς την Εκκλησία για τη συμβολή της τελευταίας στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Με διακηρυγμένο στόχο να μην χαθεί -εμβολιαστικά- το καλοκαίρι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κωδικοποίησε ως εξής το τριπλό κυβερνητικό μήνυμα: «εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποφεύγοντας αυτή την περίοδο την στενή επαφή μαζί τους, και κάνετε τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τη στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού σε 82 δήμους της χώρας είναι σχεδόν απογοητευτικά και μετά βίας ανέρχονται στο 35%.

Τις χειρότερες εμβολιαστικές επιδόσεις εμφανίζουν:

· ο Δήμος Βόλβης

· ο Δήμος Δέλτα

· ο Δήμος Θέρμης

· ο Δήμος Κιλελέρ και

· ο Δήμος Καρπενησίου

με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα να ξεκινά περιοδείες στους νομούς Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Καρπενησίου, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού στις περιοχές αυτές, ενώ σχέδιο αυξημένης περιφρούρησης των μέτρων και σαφάρι ελέγχων θα εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να περιοριστούν οι όποιες «παραφωνίες» ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Στην ομπρέλα των μέτρων τόνωσης του εμβολιαστικού προγράμματος περιλαμβάνονται ακόμη:

· εμβολιασμοί κατ’ οίκον, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες από την Κρήτη

· εμβολιασμοί σε τουριστικές περιοχές

· εμβολιασμοί στον τόπο παραθέρισης με αλλαγή εμβολιαστικού κέντρου, για όσους επιθυμούν να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου κοντά στα εξοχικά τους.

Ανησυχία στους ειδικούς

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας προσκρούει στην πραγματικότητα για τους ειδικούς, καθώς «είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας» εκτίμησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA. Ο ίδιος περιέγραψε πως ως το τέλος του μήνα τα κρούσματα «στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα», ενώ απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικών lockdown «προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασπορά στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη», συνέστησε ο ίδιος.

Πίσω στα μέτρα

Ο κ. Σαρηγιάννης τίθεται, ωστόσο υπέρ της επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, πρόταση που βρίσκει σύμφωνους και πολλούς από τους επιστήμονες, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη των ειδικών στο υπουργείο Υγείας. Υπό το βάρος της επιδημιολογικής επιδείνωσης δεν αποκλείεται να επιστρέψουν αρκετά από τα μέτρα της προηγούμενης περιόδου, καθώς στο τραπέζι -εκτός από την επαναφορά της μάσκας- έχουν πέσει η απαγόρευση (μερική) της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, αλλά και η απαγόρευση της μουσικής σε μπαρ και καφέ. Στην παρούσα φάση, άλλωστε, οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις θα έχουν έντονο το τοπικό στοιχείο (εστιασμένες δηλαδή στις περιοχές με υπερέκθεση στον ιό, όπως η Κρήτη), αλλά και στον τομέα της διασκέδασης, με την γενίκευση των περιορισμών και στις χερσαίες μετακινήσεις να τοποθετείται σε επόμενη φάση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα