Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Ελάχιστη ενίσχυση έως και 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές

483

kleisrw12

Κατώφλι από 1.000 (για ανοιχτούς) – 4.000 ευρώ (για κλειστούς) και πλαφόν στα 100.000 ευρώ – Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση – Πώς μοιράζεται η πίτα των 1,5 δισ ευρώ

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 5 Νοεμβρίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 που προβλέπει ελάχιστα όρια δάνειων έως και 4.000 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατικής εντολής. Ουσιαστικά η υπουργική απόφαση προβλέπει μια κλίμακα ελάχιστων ορίων ανάλογα με το αν ήταν ανοιχτή η κλειστή η επιχείρηση και ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση “Για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 05.11.2020 , ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05.11.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα” το ελάχιστο όριο του κρατικού δάνειου ορίζεται σε

– 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 1 έως πέντε 5 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,
– 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των 5 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

Η συνολική ενίσχυση που θα δοθεί σε κάθε επιχείρηση η επαγγελματία δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο έως τις 2 Φεβρουαρίου για να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει, το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του Κανονισμού de minimis, τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας, κατά περίπτωση, καθώς και το ποσό που αιτείται να λάβει στο πλαίσιο της παρούσας, εντός των ορίων του άρθρου 4 της παρούσας.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς το σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης. Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσω-ποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Ουσιαστικά με την έκδοση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 1,5 δισ. ευρώ από την ερχόμενη Τετάρτη. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως οι συνολικοί δικαιούχοι, περιορίζονται σε περίπου 360.000 έναντι 732.000 αιτήσεων Μάλιστα από όσους απορρίφθηκαν οι 262.000 είχαν αύξηση και όχι μείωση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους.

Πηγή: protothema.gr