Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Προκλήσεις, εναγκαλισμοί με Δένδια και διπλωματικές επαφές σήμερα Δευτέρα

669

tsavmain2

Για συνεχή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου έκανε λόγο μέσα από ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών

Στην Αθήναβρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα το βράδυ της Κυριακής ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε ανεπίσημο γεύμα στον Τούρκο ομόλογό του στο εστιατόριο «Διόνυσος», κάτω από την Ακρόπολη.

Το γεύμα είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας και εκτός από τους δύο υπουργούς παρακάθισαν επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Μάλιστα όταν ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε στο εστιατόριο είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Νίκο Δένδια.

tsabousouglou_-_dendias

Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στις 11:00 ενώ στις 10:15 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τη Θράκη όπου έκανε αναφορές σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα.

Αν και γενικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απέφυγε δημόσιες δηλώσεις και εξάρσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις επίσημες συνομιλίες που θα ακολουθήσουν αύριο στην Αθήνα, με τις κινήσεις και τις συναντήσεις που είχε, επεσήμανε ουσιαστικά το μόνιμο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη μειονότητα και την εργαλειοποίησή ως μέτρο πίεσης κατά της Ελλάδας.

Γενικά η επίσκεψη κινήθηκε σε υποτονικό κλίμα, που δεν θύμιζε στο ελάχιστο παλαιότερες επισκέψεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων. Αυτό οφείλεται τόσο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, όσο και από την απροθυμία μεγάλου μέρους της μειονότητα ν’ ακολουθήσει τα παιχνίδια της Άγκυρας στη Θράκη.

Το μεσημέρι ο Τσαβούσογλουκαι η συνοδεία του γευμάτισαν στο χωριό Θάμνα. Προηγουμένως είχε ολιγόλεπτη συνάντησή με τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter για τη συνάτηση αυτή.

«Συναντήθηκα με τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπή «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Επεσήμανα την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την «τουρκική» μειονότητα στον αγώνα της για διασφάλιση των δικαιωμάτων της, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την ισχυρή υποστήριξη μας».

Αργά το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον τάφο του Αχμέτ Σαδικ, συνοδευόμενος από τον γιο του εκλιπόντα ηγέτη της μειονότητας επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ. Με δηλώσεις του ο Σαδίκ χαρακτήρισε «οικονομικό φίλο» τον Τσαβούσογλου, λέγοντας πως στο τετ α τετ που προηγήθηκε δεν συζήτησαν θέματα πολιτικής. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός» είπε, ενώ αρνητικά στο εάν συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μειονότητα.

ΥΠΕΞ για τα περί «τουρκικής μειονότητας»: Συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για «τουρκικά μειονοτικά Γυμνάσια», το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να θέσει επί τάπητος τους όρους καλής γειτονίας και να απαντήσει ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε και όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κατέστησε απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίους για την ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις: «Η Eλλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Πηγή: Πρώτο Θέμα