Επιμένει ο Ερντογάν: Τζαμί η Αγιά Σοφιά μετά τις εκλογές

490

Συνεχίζει να κινείται σε εθνικιστικούς τόνους ο Ερντογάν στις προεκλογικές ομιλίες. Στην Κωνσταντινούπολη γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Συνεχίζει να κινείται σε εθνικιστικούς τόνους ο Ερντογάν στις προεκλογικές ομιλίες του, προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι μετά τις εκλογές θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας.

Εκανε αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (σ.σ άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό».

“Φρένο” στις εξαγγελίες Ερντογάν από την UNESCO

Μπορεί ο Ερντογάν να… ονειρεύεται την Αγιά Σοφιά ως τζαμί, ωστόσο η UNESCO δεν το επιτρέπει. Πηγές της δήλωσαν κατηγορηματικά στο Sputnik ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού στο Sputnik.