Επιλεκτικές προσκλήσεις στον Λευκό Οίκο για το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή

60

Τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκαντς, προσκάλεσε στην Ουάσινγκτον την επόμενη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ώστε να ενημερωθούν για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει ότι ετοιμάζει σχέδιο για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προκαλώντας την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω της σταθερής και ενεργητικής στήριξης που παρέχει στην κυβέρνηση του Ισραήλ, τόσο αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και με την απόφασή του να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ. Επίσης, στηρίζει την πολιτική του Τελ Αβίβ για την κατασκευή οικισών εποίκων, που έχουν χαρακτηριστεί παράνομοι από τον ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για τις τελετές μνήμης του Ολοκαυτώματος, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε «να μεταφέρει μια πρόσκληση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε περιφερειακά θέματα και την προοπτική ειρήνης στους Αγίους Τόπους».

Επίσης ανέφερε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχθηκε την πρόσκληση και πως στις συζητήσεις θα συμμετάσχει και ο Μπένι Γκαντς.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πάει αφιχθεί την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, ενώ και ο Γκαντς δέχθηκε την πρόσκληση. Ωστόσο δεν δόθηκαν πληροφορίες για την ημερομηνία άφιξης του τελευταίου.