Πυρετώδεις προετοιμασίες για το πρωτόγνωρο εγχείρημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού – Όλες οι ημερομηνίες του σχεδίου – Νέο δίδυμο αναλαμβάνει την ενημέρωση από τη Δευτέρα
Προεδρεύοντας σε ειδική σύσκεψη στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «όλοι είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία» προς τα κυβερνητικά, αλλά και τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκονται στη διαδικασία, με δεδομένο ότι «η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς σχεδόν από μας δεν τις θυμάται», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Task force
Για λόγο αυτό, το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα φιλοξενεί εφεξής «μια μεγάλη ομάδα»
εργασίας του project, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, καθώς η task force για τον εμβολιασμό αποτελείται από τις ηγεσίες και αρμόδια στελέχη των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Η επίλεκτη, αυτή, ομάδα, η οποία θα φέρει εις πέρας την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας θα πρέπει να ομοιογενοποιηθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς ο χρόνος για την έναρξη της πανευρωπαϊκής κούρσας εφαρμογής του εμβολίου τρέχει ήδη αντίστροφα, όπως ανακοίνωσε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν.
Το χρονοδιάγραμμα
Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:
26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα
27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού – Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.
15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού
Παρότι πρόκειται για το πρώτο κύμα εμβολιασμών, σε αυτό θα συμπεριληφθούν, κατά τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο και νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό όριο του τέλους της πρώτης φάσης την 15η Ιανουαρίου, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.
Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση – Έναρξη μαζικού εμβολιασμού
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.
Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.
Προτεραιότητες
Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.
Στο επίπεδο του υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα ότι «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως τα εμβόλια Ν1 και Ν2 στη χώρα μας «θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».
Ειδικότερα, πέραν του πολιτικού κόσμου, εμβολιασμού θα τύχουν σε απόλυτη αξιολογική- αριθμητική σειρά:
· οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)
· φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων
· Πολίτες άνω των 65, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες.
Υποδομές και ρόλοι
Με νωπές τις εικόνες από τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες σχεδόν «πολικές» θερμοκρασίες, στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:
· όροι ασφαλούς μεταφοράς,
· χώροι σωστής αποθηκεύσης,
· τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα,
ενώ στην διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.
Ανοσία
Με την κατάλληλη προετοιμασία και έναν σταθερό αριθμό προσέλευσης στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως η πολυπόθητη ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό θα έχει κατακτηθεί σε έναν σημαντικό βαθμό «μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού», οπότε και «θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Νέο δίδυμο
Παράλληλα, πρεμιέρα στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις φάσεις και την εξέλιξη του εθνικού εμβολιασμού κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα (οπότε θα παρουσιαστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα) ένα νέο δίδυμο επί της οθόνης. Πρόκειται για την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και τον project manager στο επιχειρησιακό επίπεδο Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. «Πάντα φυσικά θα εξακολουθούμε να έχουμε την υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς ο Καθηγητής παραμένει ακλόνητα ο επιστημονικός υπεύθυνος στη διαχείριση της πανδημίας.
«Ο εμβολιασμός, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που είμαι σίγουρος ότι θα ξημερώσει όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισσότερη ελευθερία» επισήμανε, κατά την εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης και σε έναν πιο πολιτικό τόνο κατέληξε, λέγοντας πως «το εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από το ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς».