Επανεξέταση της στρατηγικής απέναντι στις ΗΠΑ θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

592

Με την αίσθηση πως η ελληνική πλευρά δεν πήρε τίποτα, αντιθέτως έδωσε πολλά περισσότερα από όσα έπρεπε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή (10/1) συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο θα καταθέσει τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά συγχρόνως θα ζητήσει και επανεξέταση της στρατηγικής της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ από τη στιγμή που -όπως διαπιστώνει- ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προέβη σε καμία δημόσια δήλωση στήριξης της Ελλάδας έναντι της Αγκυρας και των τουρκικών προκλήσεων.

Ως εκ τούτου η συζήτηση που γίνεται προσώρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την προοπτική να μην ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο για τις βάσεις, δηλαδή για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ηδη η Κουμουνδούρου έχει επικρίνει το Μέγαρο Μαξίμου για την σπουδή να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και προτού εξασφαλιστεί η στήριξη του Αμερικανού προέδρου. Και πλέον στελέχη της τονίζουν καθαρά πως η Ελλάδα οφείλει να επανεξετάσει αυτήν την προοπτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα.

Το είχε υπαινιχθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Βήμα, λέγοντας πως: «Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ». Σε γενικές γραμμές ειδικά μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ -που ήδη χαρακτηρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «φιάσκο»- η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η ελληνική στάση για τους Αμερικανούς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.