Επαφές, δίκαιο και τουρκική προκλητικότητα

της Ρίτση Τσακούμη

248

Ινστιτούτο ΠΥΞΙΔΑ: Διαδικτυακή εκδήλωση για τις διερευνητικές επαφές, το  διεθνές δίκαιο και τον τουρκικό αναθεωρητισμό - Ελλάδα - Νέα Κρήτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης «ΠΥΞΙΔΑ», με θέμα «Διερευνητικές επαφές, Διεθνές Δίκαιο και τουρκικός αναθεωρητισμός»

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω γνωστής πλατφόρμας βίντεο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ινστιτούτου. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις ειδικών από διάφορους χώρους, όπως της πολιτικής, του στρατού και της δικαιοσύνης και να ενημερωθούν για τις διερευνητικές επαφές , το διεθνές δίκαιο και τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Παράλληλα, η δύναμη της Ελλάδας, οι συμμαχίες, η ΑΟΖ της χώρας και η πολιτική διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητα  ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος και συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Αν. Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο Περικλής Νεάρχου, τ. Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Χατζηαντωνίου, Δικηγόρος και η Αικατερίνη Πουλάκη, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πυξίδα.

Πιο συγκεκριμένα επ’ αφορμή ερευνών της μονάδος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με ονομασία   TCG Cesme (με πλευρικό αριθμό Α-559) το Τουρκικό Υδρογραφικό  «ΤΣΕΣΜΕ» βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και  την ελληνική υφαλοκρηπίδα με συνοδά πολεμικά πλοία.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει τέλος με  τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν δεκάδες παραβιάσεις και τους Τούρκους αξιωματούχους να εξαπολύουν απειλές εναντίον της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, η ναυτική άσκηση με την ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα” συνεχίζεται έως τις 7 Μαρτίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πεποίθηση ότι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα χρειάζονται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, ο κ. Γρίβας απάντησε πως «Το βασικό για να λειτουργήσεις σε μια συμμαχική δομή είναι να υπάρχεις εσύ. Στο κενό δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο συμπλήρωμα. Πρέπει για να υπάρχεις σε μία συμμαχία, εσύ ο ίδιος να είσαι κομμάτι της. Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε όλο το παγκόσμιο σύστημα. Μια γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας με αυτές τις συμμαχίες μας δίνει τεράστιες δυνατότητες. Χρειαζόμαστε μια εθνική ανεξαρτησία και αυτοκυριαρχία. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ύπαρξη μας στο διεθνές δίκαιο εδώ και τώρα.»

Το Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου, μια αναπάντητη εισβολή και κατοχή

Στο ίδιο πλαίσιο νωρίς το μεσημέρι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών, αν υπάρχει όντως τέτοια πρόθεση από την άλλη πλευρά. Απομένει πλέον να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι επιθυμεί την ομαλή συνέχιση των επαφών, τις οποίες δεν υποβοηθούν οι απειλές και η συνεχής ένταση»

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης «ΠΥΞΙΔΑ» είναι μια ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, που ιδρύθηκε τον Μάιο 2020 και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς από ενεργούς πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές απόψεις, αλλά με κύριο πρόταγμα την Ελλάδα.