Ένας λόγος… 50 Ηνωμένων Πολιτειών

της Χρύσας Μπάτου

17540

“Πύρρειος λόγος” του κατόχου του δημοκρατικού χρίσματος για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μπάιντεν που εξακόντισε τα “φλεγόμενα βέλη” του κατά του έτερου υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ λίγες ανάσες πριν από την πολυαναμενόμενη αναμέτρηση προσκαλεί τον αμερικανό πρόεδρο σε ένα.. προεκλογικό ταγκό αποκλειστικά για δύο, οδηγώντας την κούρσα με σαφή προβάδισμα νίκης. Ο τεχνίτης της αμερικανικής πολιτικής αβύσσου, Ντόναλντ Τραμπ  δέχτηκε το δριμύ κατηγορητήριο του 77χρονου πολιτικού, καθώς κατάφερε να “βυθίσει την Αμερική στο σκοτάδι για πάρα πολύ καιρό”, ξεσπώντας “πολύ φόβο, και πάρα πολύ διχασμό”.  Η φλεγόμενη ομιλία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ έριξε την αυλαία της τετραήμερης διάσκεψης των δημοκρατικών κομμάτων έπειτα από την παρέλαση των πολύκροτων αστέρων της αριστερής παράταξης. Από τη γενέτειρά του, στο Wilmington ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “θα είναι σύμμαχος του φωτός, όχι του σκοταδιού, ενώ κάλεσε τους δημοκρατικούς να μην κάνουν λάθος, ενωμένοι μπορούν και θα ξεπεράσουν αυτήν την εποχή του σκότους στην Αμερική”.

Ο Τζο Μπάιντεν ως “ο πολυπόθητης απελευθερωτής” πασπαλίζει την πολυπαθή αμερικανική κοινωνία με “υποσχέσεις ελπίδας” τιμολογώντας την εκστρατεία του έναντι του ζοφερό αμερικανικού κατασκευάσματος δια χειρός Ντόνανλντ Τράμπ “ως μάχη για τη ψυχή αυτού του έθνους”. Ο 77χρονος Μπάιντεν ξυπνώντας από τον πολιτικό λήθαργο μίας καριέρας μισού σχεδόν αιώνα τη ρώμη του διεκδικητή του “Αμερικανού θρόνου”, υπήρξε θυμωμένος όταν έπρεπε και καθησυχαστικός όταν χρειαζόταν. Ένας “βετεράνος” πολιτικός, ένα δημοκρατικό χρίσμα και η καρδιά της Αμερικής φαίνεται να πολιορκείται από τη λεγεώνα των δημοκρατικών και “έναν δρόμο ελπίδας και φωτός” που ξετυλίγει το πολυπόθητο γιατρικό απέναντι σε κινήσεις διχασμού και λέξεις-πυροτεχνήματα του Ρεπουμπλικανικού ονείρου. Η “επιστροφή στην ομαλότητα” το σύνθημα-σημαία του διατελέσαντα το 1920 προέδρου Warren G Harding, που φιλοδόξησε να επωάσει την ανοιχτή πληγή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου “ονοματίζει” το προεκλογικό ράλι ενός έμπειρου χειριστή στο δρόμο για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η υποσχόμενη γαλήνη, θεραπεία και σταδιακή αποκατάσταση της νικηφόρας εκστρατείας του 1920 επιχειρεί να θέσει ένα οριστικό τέρμα στο πολυδάκρυτο δράμα του Αμερικανού ονείρου. “Ήρθε η ώρα να συναντηθούν άνθρωποι”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Δεν είναι κομματική στιγμή, πρέπει να είναι αμερικανική στιγμή”. Ποιοί όμως οι βασικότεροι σταθμοί της προεκλογικής φιέστας του 77χρονου πολιτικού;

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους Ρεπουμπλικανούς εταίρους του να σφυροκοπούν ανελέητα το νικηφόρο μέχρι στιγμής απόπλου του δημοκρατικού πλοίου, ο Τζον Μπάιντεν χωρίς λεκτικές φανφάρες, ρητορικές γέφυρες και λέξεις σωσίβια, σφράγισε τα αυτιά του στους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών περί ανικανότητας που σχετίζεται με την ηλικία του 77χρονου Μπάιντεν. Με μία χορογραφία έντονων λεκτικών εξάρσεων και παύσεων εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των παράτολμων χειρισμών του Αμερικανού Προέδρου στο φλέγων μέτωπο του κορωνοϊου, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε κάθε αναφορά του στη μακραίωνη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας. Ένας συναισθηματικός πολιτικός λόγος μέσα σε μία σκοτεινή, κενή σάλα χορού.
Υπό την πρόθεση δημιουργίας μιας κοινής ρεπουμπλικανικής αλεξικέραυνης ασπίδας, ο Τζο Μπάιντεν επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να γεφυρώσει την απόσταση από το διασπασμένο προοδευτικό κομμάτι του Σάντερς, που υποστηρίζει ένθερμα επιθετικά κυβερνητικά προγράμματα και πολιτικές πρακτικές καταπολέμησης της εισοδηματικής ανισότητας, της φυλετικής αδικίας και της περιβαλλοντικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, με χαρακτήρα υπεράνω πολιτικής ο Τζο Μπάιντεν άπλωσε χείρα συνεργασίας στο σώμα των δυσαρεστημένων και ανεξάρτητων ρεπουμπλικανών για τους οποίους θα «εργαστεί τόσο σκληρά όσο για εκείνους που τον υποστήριξαν».

Πρώην κυβερνήτες όπως Τζον Κάσικ και προοδευτικοί αστέρες όπως Ελίζμπεθ Γουόρεν και Σάντερς παρέλασαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τη δημοκρατική σκηνή διαφημίζοντας την ενότητα της Αμερικής απέναντι στη διασπαστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Ένας “διαφορετικός” Τζο Μπάιντεν ανακινεί τους προεκλογικούς πεσσούς λίγο πριν την τελειωτική πολιτική παρτίδα. Μία Αμερική έτοιμη για την απόλυτη μονομαχία.

Πληροφορίες: nytimes.com