Εμβολιασμοί: Ραντεβού με την «Ελευθερία» θα έχουν έως τον Ιούνιο όλοι οι ενήλικες

432

emvoliasmos-neoi2

Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί της πανδημίας – Αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες βλέπουν οι ειδικοί – «Τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα – Σύντομα η δυνατότητα για εμβολιασμών των παιδιών, όμως το βάρος του «τείχους προστασίας» στους ενήλικες

Ο εξαιρετικός ρυθμός των εμβολιασμών, ο καλός καιρός και η επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού μέσω των self test χαράσσουν τον δρόμο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες. Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά με βήμα ταχύ και το σύνολο των εμβολιασμών να έχει πλέον ξεπεράσει τους 3.740.000, η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου βρίσκει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία.

Μπορεί ο κορωνοϊός να είναι ακόμα εδώ και να μην έχουμε τελειώσει μαζί του, όπως υπενθυμίζουν τα 1.904 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο η πορεία της χώρας μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ημερήσιων εμβολιασμών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34. Επιπλέον, μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανώς να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24, έτσι ώστε να φτάσουμε στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Πιθανός ο εμβολιασμός των παιδιών – Το βάρος του τείχους προστασίας στους ενήλικες

Στο πλαίσιο αυτό, εκτενή αναφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών έκανε κατά την σημερινή της εισήγηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μελέτες σε εξέλιξη. «Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός και ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός: Πρώτον τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεύτερον θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες», εξήγησε η ειδικός.

Προσέθεσε, μάλιστα, πως τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει καλή αποτελεσματικότητα και ανοσογονικότητα, «εντούτοις τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Αν και θα υπάρξει σύντομα δυνατότητα για τον εμβολιασμών των παιδιών, αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει. Το κύριο βάρος του τείχους προστασίας είναι στους ενήλικες. Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όσο υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 63% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 68%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 64% και με τα ραντεβού φτάνουμε στο 69%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 73% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 80%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 59% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 75%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 42% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 75%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 54% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 68%
  • Οι 55-59 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 23% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 62%
  • Οι 50-54 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 17% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 57%
  • Οι 45-49 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 11% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουμε στο 50%

Όσον αφορά στους υγειονομικούς:

-Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι στο 82% και στα ιδιωτικά στο 88%.
-Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι στο 63% και στα ιδιωτικά στο 62%.
-Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι στο 60% και στα ιδιωτικά στο 63%. 

Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί – Αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες βλέπουν οι ειδικοί

Σε μερική ύφεση βρίσκονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι επιδημιολογικοί δείκτες, αν και παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τα 1.904 νέα σημερινά κρούσματα υποδεικνύουν μεν μια υποχώρηση, αλλά όχι αντιπροσωπευτική λόγω του εξαιρετικά χαμηλού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που χαρακτηρίζουν κάθε Δευτέρα. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν μόλις 28.127 τεστ.

Αντίθετα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 4 σε σχέση με χθες (732 σήμερα), ενώ οι νεκροί έφτασαν στους 60, συμπληρώνοντας 11.089 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Στα νοσοκομεία εισήχθησαν σήμερα 383 ασθενείς, ενώ από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.200 εισαγωγές, καταδεικνύοντας την ασταμάτητη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πάντως, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες. «Μάλλον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα ο δείκτης των θανάτων. Νομίζω θα αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο χαμηλότερους θανάτους ανά ημέρα, 55 με 65 όχι 80» ανέφερε ο καθηγητής ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής σχολίασε και το ζήτημα πίεσης στα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση κατά 30% στις απλές κλίνες και 25% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). «Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι πάνω από 2.000, αλλά μεγάλο μέρος τους είναι προσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα που δεν κάνουν μεγάλη χρήση υπηρεσιών υγείας», διευκρίνισε.

Βελτιωμένη εικόνα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – «Φλέγεται» το Μεσολόγγι

Η Αττική κόβει για ακόμα μία εβδομάδα πρώτη το νήμα των ημερήσιων κρουσμάτων με σύνολο 802, εκ των οποίων τα 221 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, τα 119 στον Πειραιά και τα 108 στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου καταγράφηκαν λιγότερες από 100 νέες λοιμώξεις (91 στα βόρεια, 95 στα ανατολικά και 5 στα νησιά της Περιφέρειας). Αρκετά βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα σημειώνει μόλις 184 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού και απομακρύνεται σημαντικά από την κόκκινη γραμμή.

Αντίθετα, εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 107 νέα κρούσματα και ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι, το οποίο βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι παρόλο που δύο κλινικές του νοσοκομείου της πόλης -10 κλινών εκάστη- μετατράπηκαν σε κλινικές C OVID -19, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αυτές έχουν ήδη καλυφθεί. Την ίδια ώρα, τα πιο σοβαρά περιστατικά διακομίζονται στα νοσοκομεία του Αγρινίου και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου, καθώς εκείνο του Μεσολογγίου δεν διαθέτει ΜΕΘ.

Όσον αφορά στη διασπορά του ιού στην υπόλοιπη χώρα, η Κάλυμνος βρίσκεται επίσης σε εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση, όπως δείχνουν και οι σημερινές 52 νέες διαγνώσεις COVID -19 στο νησί, στο οποίο εφαρμόζεται καθολικό lockdown από τις 5 Μαΐου. Τέλος, Αχαΐα και Λάρισα σημειώνουν σχετικά μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων για το τελευταίο 24ωρο, με 49 και 46 αντίστοιχα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας τα κρούσματα κορωνοϊού είναι κάτω των 40.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο της Astrazeneca – Ποιες οι πιθανότητες του mixnmatch εμβολίων

Απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca και την πιθανότητα συνδυασμού του με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη δόση έδωσαν αντίστοιχα ο κ. Θεμιστοκλέους και η κ. Θεοδωρίδου. Ο πρώτος δήλωσε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επεκτείνει τη συμφωνία με την Astrazeneca πέραν αυτής της χρονιάς δεν επηρεάζει τις παραδόσεις για το 2021«Αναμένονται 7,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca και όλες οι δόσεις, είτε είναι πρώτες είτε δεύτερες, είναι εξασφαλισμένες για αυτή τη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι το ζήτημα του mix’n’match των εμβολίων, δηλαδή της χορήγησης διαφορετικού σκευάσματος στη δεύτερη από ό,τι στην πρώτη δόση, βρίσκεται υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες.