Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Τι δείχνουν οι συγκριτικοί πίνακες για νοσηλείες και ΜΕΘ

193

covid_piesi_nosokomeia_02

Κατά 35% αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας – Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ήδη ενισχυμένο ΕΣΥ – Αναλυτικά οι διασωληνωμένοι και οι διαθέσιμες ΜΕΘ

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τον κορωνοϊό να τεντώνει καθημερινά το σκοινί των αντοχών για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δομές υγείας. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού σε επίπεδο ατομικής συμπεριφοράς και περαιτέρω καθυστερήσεων σε επίπεδο εμβολιασμού.

«Χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά ακόμα και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο βασικό όπλο πρόληψης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα από τα νοσοκομεία αλλά και τη διασπορά του ιού στη χώρα μας θέτει τα θεμέλια για άλλον ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ήδη ενισχυμένο ΕΣΥ

Τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης παρουσιάζει η ήδη σημαντική πίεση που ασκούν στο ΕΣΥ οι περίπου 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό, το 75% των οποίων αφορά σε ανθρώπους άνω των 55 ετών. Αύξηση της τάξης του 15% καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με το ποσοστό συνολικής κάλυψης να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 87,08%, ενώ για τις απλές κλίνες ανέρχεται στο 48,5%.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί σημαντικά, σε διάστημα δύο ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τεσσάρων υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ως εξής:

ΜΕΘ4_11

«Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε για να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα και στη συνέχεια παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν του λόγου το αληθές: Η απροθυμία ορισμένων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν μπορεί να «λυγίσει» κάθε δυναμική του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό και με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, τέσσερις εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Παπανιοκολάου, προκειμένου να ενισχυθούν οι γιατροί που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε η κυρία Γκάγκα, σε ΜΕΘ της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 92 ασθενείς, το 93% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι, ενώ σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς -στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι- και σε κοινούς θαλάμους 432 ασθενείς, το 77% των οποίων ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς (το 91% ανεμβολίαστοι) και σε κοινούς θαλάμους 405 (το 73% ανεμβολίαστοι). Τέλος, στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία και δη αυτά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι εξαιρετικά μελανή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες. Ήδη οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% το τελευταίο επταήμερο με μέσο όρο τις 350/ημέρα (ενδεικτικά σήμερα ανήλθαν σε 363), ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφουν επίσης οι δείκτες των διασωληνωμένων (441 σήμερα) και των θανάτων (42). Οι απώλειες συμπολιτών μας, μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 19% αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα