Ελληνοτουρκικά: Προσωρινή «ανακωχή» με κοινωνική χειραψία Δένδια-Τσαβούσογλου και τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

536

dendias_tasvou_xr

Η σύντομη συνομιλία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ο διάλογος για τον… καφέ που είχαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου «έσπασαν» κάπως τον πάγο – Ο  τουρκικός «ελιγμός», οι πιθανές αιτίες του και το δείπνο Μητσοτάκη-Ντράγκι

Τα ενσταντανέ από τη χθεσινή οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν χαρακτηριστικά. Μόλις έφτασε στον χώρο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρήκε τη θέση του και αναζήτησε με το βλέμμα του τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ευρισκόμενες στην από πάνω σειρά, ο κ. Παναγιώτοπουλος περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αμέσως μετά έπιασε παράμερα τον Τούρκο ομόλογό του, κάνοντας…αυτό που είχε να πάει να κάνει, δηλαδή να στείλει ένα απευθείας μήνυμα στην Άγκυρα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που είπε ο κ. Παναγιώτοπουλος στον κ. Ακάρ. «Πρέπει να σταματήσουν η ένταση, οι λεκτικές επιθέσεις και οι παραβιάσεις», ήταν το μήνυμα του Έλληνα υπουργού στον κ. Ακάρ, με τον οποίο έχει την ευχέρεια να συνομιλεί ανοιχτά και σε μάλλον καλό κλίμα. «Δεν είχαμε πει ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι; Είχα άδικο όταν έλεγα να μειωθεί η ένταση;», ήταν ένα ακόμα μήνυμα του Έλληνα υπουργού.

Ο κ. Ακάρ, βεβαίως, δεν έμεινε σιωπηλός. Τουναντίον, είχε και αυτός τη διάθεση να εξηγήσει τις θέσεις του και μάλιστα σε κάποιες φάσεις του τετ-α-τετ το έκανε με ένταση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι δύο πλευρές συνεννοήθηκαν για κοινή «διαρροή» στα ΜΜΕ και οι ίδιοι οι Τούρκοι διεμήνυσαν στα ΜΜΕ της γείτονες την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις και να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, από μέρους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υπήρξε ακόμα και διαρροή για επαναδρομολόγηση των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και κανείς δεν περιμένει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα