Ελληνοτουρκικά: Πώς αποφεύχθηκε η «επακούμβηση» Δένδια – Τσαβούσογλου

396

ellinoturkish_art

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί – Τι ζήτησε ο Νίκος Δένδιας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το βασικό μήνυμα των εφ’ όλης της ύλης και ειλικρινών συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ότι οι δύο χώρες πρέπει να μάθουν να ζουν με τη συνειδητοποίηση ότι θα συνεχίσουν να διαφωνούν. Με σκοπό να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα απομακρύνει τις πιθανότητες για ένα θερμό καλοκαίρι αντίστοιχο με αυτό του 2020, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εστίασαν στη λεγόμενη θετική ατζέντα προχωρώντας στη συμφωνία επί ενός καταλόγου 25 μέτρων που είχαν συντάξει οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ. Πρώτα-πρώτα, συμφωνήθηκε η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid, ώστε οι πολίτες από την Ελλάδα και την Τουρκία που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκέπτονται τις δύο χώρες, με σκοπό να τονωθεί η τουριστική βιομηχανία.

Κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου

Κοινές δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου

Ανακοινώθηκε επίσης η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η προσδοκία από το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια για να αποφευχθούν πιθανές εστίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση, με πτώτο τεστ την καλοκαιρινή περίοδο όπου θα επιδιωχθεί να διατηρηθούν τα νερά στο Αιγαίο «ήρεμα».

5315746

Οι δύσκολες συνομιλίες Δένδια-Τσαβούσογλου

Στις διμερείς συνομιλίες με την τουρκική αντιπροσωπεία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τόσο η ελληνοτουρκική συνεργασία όσο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να θεωρούνται αλληλενδετες.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας κατά πληροφορίες υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” παράνομο και ανυπόστατο.

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Το θέμα της μειονότητας στη Θράκη ήταν η θρυαλλίδα για να ξεσπάσει ο καβγάς του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα. Μετά την «ιδιωτική επίσκεψη» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε ευκαιρία να αναφερθεί σε «τουρκική» μειονότητα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέβασε ένα σύντομο βίντεο

Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου

Για πρώτη φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εντός των συνομιλιών με τους Τούρκους διπλωμάτες αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε μάλιστα την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατά πληροφορίες η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Κυπριακό

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβύσογλου συζήτησαν και για το Κυπριακό. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τη Λιβύη, η ελληνική πλευρά τόνισε την βαρύνουσα σημασία για τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

ΟΙ 148 τουρκικές παραβιάσεις του τελευταίου τριημέρου

Μπορεί να πέρασε κάτω από τα ραντάρ, το τελευταίο όμως τριήμερο (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) οι Τούρκοι πραγματοποίησαν συνολικά 148 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου! Ακόμη και χθες, ανήμερα των συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγιναν 59 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά. Οι Τούρκοι επέλεξαν με τον τρόπο αυτό να παραβιάσουν τον άγραφο κανόνα για αποχή από στρατιωτική δραστηριότητα την ημέρα της συνάντησης

Ομως η διπλωματική… επακούμβηση αποφεύχθηκε επειδή επελέγη η επένδυση στη λεγόμενη θετική ατζέντα με την ανακοίνωση συνεργασίας σε 25 τομείς χαμηλής πολιτικής, παράλληλα με την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.