Ελλάς, Γαλλία… συμμαχία με αιχμή Τουρκία και προσφυγικό 

492

Αβρότητες, καλά λόγια και γενικόλογες διατυπώσεις με την τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό στο επίκεντρο περιελάμβαναν οι κοινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ανταλλαγή απόψεων που είχε τους τελευταίους μήνες με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινό στρατηγικό, γεωπολιτικό όραμα στη Μεσόγειο.

«Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας, ιδιαίτερα της ανατολικής Μεσογείου και σε αυτό το σημείο επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση στο πλαίσιο Ε.Ε. και NATO: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης» είπε ο Εμ. Μακρόν.

Τοποθετήθηκε, ακόμη, για τα ζητήματα τις περαιτέρω συνεργασίας στο ζήτημα της ασφάλειας, κάνοντας λόγο για κοινές θέσεις και πρωτοβουλίες και συμπληρώνοντας ότι «αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τέλος Φλεβάρη ο Γάλλος υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα. Μιλάμε για μια βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις. Επιπλέον θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται. Δεν στρεφόμαστε απέναντι κανενός».

«Μιλήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις έμειναν στο πλευρό της Ελλάδας και θα το πράξουν ξανά. Τώρα πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο» είπε αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο κομμάτι του προσφυγικού/μεταναστευτικού δηλώνοντας ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν «ένα όραμα που συγκλίνει απολύτως».

«Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας διότι ξέρουμε ότι θα μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε έτσω ώστε να επιστρέψετε στις χώρες τους τους παράνομους μετανάστες. Μαζί θα προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την εποπτεία του Μαργαρίτη Σχοινά θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο ασύλου και μετανάστευσης. Επιτέλους η Ευρώπη ελπίζουμε να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με καλά λόγια και για τις ελληνικές δεσμεύσεις αναφορικά με τη νέα πράσινη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι κοινή η καταδίκη από Ελλάδα και Γαλλία της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας «τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και με το απολύτως άκυρο έγγραφο που υπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης».

«Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαπιστώθηκε συναντίληψη με τη Γαλλία σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων προτού κάνει ξεχωριστή αναφορά στην οικονομία.

«Η Γαλλία από την πρώτη στιγμή ήταν συμπαραστάτης μας στον αγώνα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχει έρθει η ώρα πια να διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων και να ξαναμπούμε σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης» είπε ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Γαλλία θα είναι σύμμαχος προς αυτή την κατεύθυνση.

Προανήγγειλε, ακόμη, ελληνικό αίτημα για αυξημένους πόρους από το ταμείο συνοχής, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρκετή ώρα και για το προσφυγικό ζήτημα αναφέροντας ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο:

Πρώτον τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεύτερον ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας εξακολουθεί να είναι χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία.
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκδηλώνεται σε πανευρωπαϊκή βάση. Διεκδικούμε και συμφωνούμε σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.
«Με τον πρόεδρο Μακρόν, τέλος, συντασσόμαστε στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα κλιματικής κρίσης. Έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά να την πάμε και ένα βήματα παραπέρα» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.