Ελένη Φιλίνη: «Κάποια στιγμή πήγα να υιοθετήσω ένα κοριτσάκι, ήταν κακοποιημένο και είχα πάθει σοκ»

271

Τι είπε η ηθοποιός για την καριέρα της, τη σεξουαλική παρενόχληση, το ελληνικό #metoo αλλά και την απόφασή της να μην παντρευτεί

Καλεσμένη στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια ήταν η Ελένη ΦιλίνηΗ ηθοποιός που μεσουράνησε τη δεκαετία του ΄80 μίλησε για την πολύχρονη καριέρα της που ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, για τα παιδικά της χρόνια αλλά και για τη λατρεία που έχει στον χορό.

Μιλώντας για την καριέρα μίλησε για τα πρώτα της βήματα στο θέατρο, τα 80’s όπως και τη θρυλική εποχή της «βιντεοκασέτας». Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν και μετά από πολλά χρόνια την είδαμε να επιστρέφει στην τηλεόραση μέσα από τη σειρά «Κομάντα και Δράκοι».

H καριέρα και η σεξουαλική παρενόχληση

Σε άλλο σημείο αφηγήθηκε προσωπικές ιστορίες με κακοποιητικές συμπεριφορές με θύμα την ίδια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας της. Περιέγραψε, ακόμα, πώς τα μάζεψε και έφυγε από μια παράσταση στην πρόβα τζενεράλε, καθώς γνωστός θεατρικός πρωταγωνιστής της έκοψε το ρόλο της στο μισό.

«Έχω χάσει αρκετά στα πρώτα μου βήματα, δέχτηκα πόλεμο. Δηλαδή, μπορεί ο άλλος να σου πάρει τη δουλειά, γιατί έχει το μέσο, ενώ την έχεις κλείσει εσύ. Όμως, δεν είχες την πιο πάνω γνωριμία. Έχω ζήσει πολλά τέτοια», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε δεχτεί από τον διευθυντή παραγωγής μίας σειράς είπε: «Ήμουν 19 χρονών και με είχε επιλέξει. Πάμε να δούμε τα μέρη, όπου θα γίνονταν τα γυρίσματα και μου λέει ο διευθυντής παραγωγής που είχε την εξουσία: “Κοίτα να δεις, αν δεν έρθεις μαζί μου, μην νομίζεις ότι θα πάρεις τον ρόλο. Κόλλησα. Δεν σκέφτηκα καν να πάω στον σκηνοθέτη και φυσικά, έχασα τον ρόλο. Αυτοί που μου έκαναν παρενοχλήσεις ήταν όλοι από την ίδια κουλτούρα».

Το ελληνικό #metoo

Για τα όσα βγήκαν στο φως σχετικά με το ελληνικό #metoo αναφέρθηκε σε πράγματα που πολλοί στον χώρο του θεάτρου γνώριζαν τα τελευταία χρόνια. «Εγώ δεν το γνώριζα. Είχα ακούσει και παλαιότερα για μια πάρα κουλτουριάρικη ποιοτική σχολή, πριν από εμάς, δραματική που το ξέρουμε όλοι στον χώρο… Είναι τα μυστικά του χώρου, ας πούμε. Ο δάσκαλος ήταν με πολλούς μαθητές του, εξανάγκαζε τα παιδιά να κάνουν πράγματα και έχουμε ακούσει τέτοια πάρα πολλά».

«Μπορεί να ήταν πολύ σπουδαίοι ηθοποιοί κάποιοι, αλλά για κάποια παιδιά είχαμε ακούσει ακόμα και για βιασμούς. Δηλαδή τα ακούσαμε αυτά, τα οποία βέβαια όλα έχουν σβηστεί. Είναι μυστικά που όλοι ξέρουμε, Μα τα ξέρουμε για διάφορους σκηνοθέτες και μιλάμε για αγόρια. Μιλάμε για μια μικρή μειονότητα στον χώρο του θεάτρου και με ενοχλεί γιατί χτυπήθηκε ο χώρος του θεάτρου τόσο και δεν κοιτάμε το γύρω» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Εξακολουθώ να σοκάρομαι. Δεν νομίζω να υπάρχει γυναίκα που δεν έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση».

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα