Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα νησιά: Η προετοιμασία και το σχέδιο προστασίας πριν καταφθάσουν οι τουρίστες

496

Έτσι, με στόχο την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω ξεκίνησαν οι επισκέψεις σε νησιά και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κοροναϊό, από τις πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ.

«Προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας από τη Μήλο. Τα αποτελέσματα είναι καλά αλλά και οι μετακινήσεις εντός Ελλάδας άρχισαν και σε λίγο θα φτάσουν και τουρίστες, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ και τονίζοντας πως: «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως πρέπει να μας γίνουν συνήθεια τα βασικά μέσα προστασίας, όπως πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Για την ενίσχυση των δομών στα νησιά, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως υπάρχει σχέδιο και από το υπουργείο Τουρισμού και από το υπουργείο Υγείας, και νησιά πιο μικρά, σε συνεργασία και με τους περιφερειάρχες, αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και παράλληλα το ΕΚΑΒ προμηθεύεται επιπλέον κάψουλες αεροδιακομιδής και το Λιμενικό τρία πλωτά ασθενοφόρα.

«Θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτά τα νησιά» τόνισε, ενώ αναφορικά με τους τουρίστες είπε πως προφανέστατα δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε όλους αλλά δειγματοληπτικά.

Η θωράκιση των νησιών
Σημειώνεται πως ήδη έχει ξεκινήσει το σχέδιο θωρακισμού των νησιών πριν μάλιστα «ανοίξουν» τα σύνορα για τους τουρίστες με το  υπουργείο Υγείας να καταρτίζει υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές και τις μεταφορικές επιχειρήσεις, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα μουσεία ή οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και τις πύλες εισόδου της χώρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει βεβαίως το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής χώρας τόσο για την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων όσο και των ημεδαπών και των αλλοδαπών επισκεπτών.

Τρεις ζώνες
Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν νέα κρούσματα, αλλά ευελπιστούν ότι θα καταγραφούν μεμονωμένα περιστατικά και συνεπώς ότι θα είναι ελεγχόμενη η μετάδοση. Το βέβαιο είναι πως το σχέδιο θα τροποποιείται με βάση την πορεία και τη διασπορά του ιού και τον εντοπισμό κρουσμάτων, εισαγόμενων ή εγχώριων.

Βάσει του σχεδίου, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.

Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας θα έχει το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο θα υλοποιήσει από μεθαύριο και για τρεις εβδομάδες πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά, τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους λιμενικούς για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού και τη διακομιδή του, πλωτή ή αεροδιακομιδή – το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE (Stay Alert Fully Educated). Κλιμάκια διασωστών και γιατρών θα ταξιδέψουν από μεθαύριο στα νησιά των Κυκλάδων για να υλοποιήσουν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

«Θα ελέγχουμε και θα καταγράφουμε την εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών σχηματισμών για την πανδημία COVID-19 κατ’ αναλογία της αξιολόγησης που γίνεται όταν υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. Θα εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) κατά το χρονικό στάδιο πριν από τη διακομιδή ενός ύποπτου ή και επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2 σε κάποιο Νοσοκομείο Αναφοράς COVID-19. Επίσης, θα αξιολογήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες διακομιδής κρούσματος με πλωτά ή αεροπορικά μέσα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Απόβαση και του ΕΚΑΒ στη νησιά
Το ΕΚΑΒ ξεκινά ασκήσεις ετοιμότητας στα νησιά ενόψει τουριστών και στις Κυκλάδες ο πρώτος σταθμός είναι η Σύρος.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του ΕΚΑΒ στους Υγειονομικούς Σχηματισμούς της Νησιωτικής χώρας ονομάζεται «Είμαστε σε Ετοιμότητα & Εκπαιδευμένοι… Μένουμε Ασφαλείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΕΚΑΒ, βάσει του Πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους Επαγγελματίες Υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων & υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.

Με βασικό γνώμονα την επερχόμενη σταδιακή άρση των μέτρων για τον Τουρισμό και την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή). Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των Νοσοκομείων, των Κ.Υ., των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε κάποιο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19.

Τα διεθνή ΜΜΕ «ψηφίζουν» Ελλάδα
Προτάσεις σχετικά με το ποια μέρη θα πρέπει να επισκεφτείτε φέτος το καλοκαίρι δημοσίευσε στην στήλη «Global Traveler» το δίκτυο CNBC, με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που προτείνονται ως τουριστικοί προορισμοί, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, ενώ το άρθρο συμπεριλαμβάνει και το  τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ανακοίνωσε την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, στις 15 Ιουνίου, και τη σταδιακή επαναλειτουργία των διεθνών πτήσεων, από την 1η Ιουλίου.

Το άρθρο αναφέρει μάλιστα πως η Ελλάδα διαθέτει τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη, με 2.882 περιπτώσεις νοσούντων και 172 θανάτους, καθώς και ότι ήταν μεταξύ των χωρών που προέβησαν στην ταχύτερη λήψη αυστηρών μέτρων.

Αναφέρεται, τέλος, ότι η χώρα έχει αρχίσει σταδιακά να αίρει τους περιορισμούς, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε περισσότερες από 500 παραλίες της.

Τσιόδρας: Τουρισμός με αξιολόγηση και προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα
Στο θέμα του τουρισμού έκανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλαπλές διαστάσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως το άνοιγμα των συνόρων δεν θα γίνει χωρίς προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Θέλει προσοχή πώς χαρακτηρίζεται μία περιοχή και ποια επιδημιολογικά δεδομένα χρησιμοποιείς: τα κρούσματα που καταγράφονται; Οι θάνατοι που καταγράφονται; Ο αριθμός των ελέγχων που γίνονται; Ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας, το R, το οποίο μάλιστα οι περισσότερες χώρες δεν το δημοσιεύουν;» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλει μια ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Επιτροπή μαζί με το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ. Θα αξιολογούμε τα δεδομένα και θα αποφασίζουμε για κάποια ταξιδιωτική οδηγία» πρόσθεσε.