Εκτός η Ελλάδα, εντός το Κονγκό

625

Τεράστιες ευθύνες χρεώνουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεωρούν αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής τη μη πρόσκληση της χώρας στη διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό ● «Κάναμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε. Προχωρούμε την παρουσία μας σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης έμεινε τελικά η Ελλάδα, παρά το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, το οποίο δεν έγινε δεκτό όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ηταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε δηλώσει (εφημερίδα «Το Βήμα», 29.12.2019) ότι ζήτησε και ότι θα το ζητήσει «ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου», ρωτώντας «γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;».

Χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, αφού αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, είπε ότι «κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε -θέλουμε να συμμετάσχουμε- σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα στη βάση πολιτικής λύσης», σημειώνοντας ότι «μία από αυτές τις διαδικασίες είναι και η διαδικασία του Βερολίνου. Εχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε -θα δούμε αν θα συμμετάσχουμε- αλλά, παράλληλα, προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα».

Αλλά μόλις λίγες ώρες μετά η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωνε επισήμως τις χώρες που θα μετάσχουν στη διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου, από τις οποίες η Ελλάδα απουσιάζει.

«Πισωγύρισμα»
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΜέΡΑ25 που καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως το γεγονός ότι η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης «δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δύο νέους συμμετέχοντες -την Αλγερία και το Κονγκό- αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

Προσέθεσε ακόμα ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και κατέληξε αναφέροντας πως «μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ανέφερε: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι το ‘‘ναι σε όλα’’ και η ανεύθυνη υπακοή σε Τραμπ-Νετανιάχου-Πολυεθνικές από τη μια και Τρόικα-Βρυξέλλες από την άλλη, μόνο επιζήμια είναι και απομονώνει τη χώρα διεθνώς».

Εν τω μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινάει σήμερα γύρο συναντήσεων με την ηγεσία κάθε υπουργείου ξεχωριστά, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του έργου τους στην αρχή του εξαμήνου.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι σήμερα στις 11.30 στο μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την Τρίτη με αυτήν του υπουργείου Παιδείας.