Εκτιμήσεις – σοκ: Θα ξεπεράσουν τους 900.000 οι άνεργοι στα τέλη της τουριστικής περιόδου

716

Τα στοιχεία του Μαΐου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 17% από 15,7% τον Απρίλιο.

H ανεργία έχει αρχίσει να δείχνει… δόντια και στις στατιστικές με αποτέλεσμα ήδη να έχει σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο. Τα στοιχεία του Μαίου που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 17% από 15,7% τον Απρίλιο και 14,5% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτά τα νούμερα είναι “συγκρατημένα” προς τα κάτω λόγω των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας οι οποίες συνεχίζονται μαζικά μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών πολιτών ήταν αυξημένος τον Μάιο κατά περίπου 205 χιλιάδες άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 ούτε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν μειωμένος κατά 193 χιλιάδες άτομα συγκριτικά με το προηγούμενο 12μηνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 χιλιάδες άτομα στο τέλος της τουριστικής περιόδου το οποίο μάλιστα στην πράξη μπορεί να έρθει και νωρίτερα αν συνεχιστεί η “επέλαση” του κορονοϊού. Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν το επόμενο πακέτο στήριξης το οποίο θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο και θα ενσωματώνει ένα πολύ μεγο κονδύλι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, ετοιμάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο θα απευθύνεται πρωτίστως σε εποχικούς υπαλλήλους καθώς αυτοί έχουν υποστεί μέχρι τώρα τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πανδημία. Οι “τυχεροί” βρήκαν θέση εργασίας αλλά τα μεροκάματα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι φέτος αισθητά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Οι άτυχοι δεν έχουν βρει δουλειά και περιορίζονται προς το παρόν μόνο στο επίδομα της αναστολής το οποίο ανέρχεται στα 534 ευρώ τον μήνα. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι -οι οποίοι εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες- δεν θα έχουν το φθινόπωρο το “απόθεμα” τω προηγούμενων ετών και το μοναδικό τους εισόδημα θα προέρχεται από το επίδομα ανεργίας των 534 ευρώ.

Η “ιδέα” της κατάρτισης επί αμοιβή, “πληγώθηκε” την άνοιξη εξαιτίας του προγράμματος που στήθηκε από τη μια ημέρα στην άλλη για να ενισχυθούν οι επιστήμονες με τα 600 ευρώ. Τα “φαινόμενα” “σκόιλ ελικικού” αποτέλεσαν δυσφήμιση για τον θεσμό. Ωστόσο, η στρατηγική της μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα κατάρτισης -και μάλιστα πολύ πιο γενναιόδωρα, εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει καθώς από τη μία το προσωπικό μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες που δεν είχε και ταυτόχρονα να ενισχύσει αισθητά το μηνιαία του εισόδημα. Και αυτό διότι το επίδομα κατάρτισης, εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα είναι 360 ευρώ τον μήνα όπως το επίδομα ανεργίας αλλά σαφώς υψηλότερο, ακόμη και διπλάσιο.

Για την αποφυγή των φαινομένων της άνοιξης, προτείνεται αυτή τη φορά η διαδικασία της κατάρτισης να συνοδεύεται και από προγράμματα πιστοποίησης των γνώσεων ώστε η απόκτηση δεξιοτήτων να αποδεικνύεται από τον εργαζόμενο. Το όλο πρόγραμμα εντάσσεται και στην πολιτική που έχει προτείνει η ομάδα Πισσαρίδη για μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα απασχόλησης.

Πηγή: thetoc.gr