Έκτακτο σχέδιο για τις γιορτές: Ρεβεγιόν με rapid test, μαζική ιχνηλάτηση και σαφάρι ελέγχων

377

revegion_omicron_rapid_test_xr

Σήμερα οι ανακοινώσεις – Συνεδριάζουν οι επιτροπές των ειδικών – Σε «κόκκινο» συναγερμό η κυβέρνηση

Ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού η Αθήνα ενόψει των Χριστουγέννων, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρακτική πολλών χωρών τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» υπερβαίνει σε μεταδοτικότητα όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μετά το lockdown στην Ολλανδία, το Λονδίνο ακύρωσε χθες όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ προσωρινά ρολά κατεβάζουν στο Κεμπέκ του Καναδά σχολεία, γυμναστήρια, μπαρ και καζίνο, λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέας παράλλαξης.

Εκτιμώντας πως είναι θέμα ημερών και για την Ελλάδα να γνωρίσει την πλήρη εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» πιθανά μέσα στον Ιανουάριο -καθώς τα κρούσματά της διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου- νέους υγειονομικούς περιορισμούς είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της διασποράς του κορονοϊού σε μαχητά επίπεδα, παρά την εορταστική ατμόσφαιρα.

Αποφασίζουν οι επιστήμονες

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του έκτακτου κυβερνητικού σχεδίου για τις γιορτές αναμένεται να ανάψει σήμερα -η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (στις 10 το πρωί η υποεπιτροπή και ακολούθως στη 1 μετά το μεσημέρι η Ολομέλεια) του Υπουργείου Υγείας- με τις σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης να μην αποκλείονται και εντός της ημέρας. Στις 11 το πρωί, άλλωστε, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του οποίου ενδέχεται να αποτυπωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της νέας δέσμης μέτρων, από την οποία εξαιρείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα