Έκτακτη σύνοδος ΠΟΥ στο Πεκίνο και φόβοι για πολλές χιλιάδες κρούσματα του κοροναϊού

492

Έκτακτη σύνοδο στο Πεκίνο θα πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων υγείας της Κίνας, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του νέου επικίνδυνου κοροναϊού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 81 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.886. Επίσης, 400 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτός Κίνας, υπάρχουν συνολικά 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε τουλάχιστον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ωστόσο δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

 

Η Καμπότζη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα ενώ διεθνή μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας ερευνά τρόπους για να απομακρύνει 20 Ολλανδούς πολίτες από την κινεζική πόλη Γουχάν. Επίσης, η Γαλλία ετοιμάζει την απομάκρυνση των πολιτών της από την πόλη-επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, μέσω της αεροπορικής οδού.

«Σε συντονισμό με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Ενόπλων Δυνάμεων, ετοιμάζουμε μια επιχείρηση επιστροφής διά της αεροπορικής οδού επ’ ωφελεία των υπηκόων μας στα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ ΛεΝτριάν.

 

Φοβούνται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα

Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν καθώς πολλοί φορείς του κοροναϊού δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, Νιλ Φέργκιουσον, τόνισε ότι θα μπορούσε να εκτιμήσει τα κρούσματα σε 100.000, ενώ το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ τα υπολογίζει σε 43.000. Από την άλλη, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξηγούν ότι χωρίς την κινητοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών, που ήταν πολύ γρήγορη, η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να φτάνει τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση. Και προτείνει την τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής, αλλά και παράταση της καραντίνας και της απαγόρευσης μετακινήσεων του πληθυσμού.

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας επεκτείνονται διαρκώς στην Κίνα, με αναβολή των εορτασμών για την πρωτοχρονιά τουλάχιστον έως τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ αυξάνονται οι περιοχές στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη λειτουργία σιδηροδρομικών και λεωφορειακών γραμμών. Οι αρχές ελπίζουν ότι έτσι θα καθυστερήσουν την επιστροφή εκατομμυρίων εργαζομένων, που είχαν ταξιδέψει λόγω πρωτοχρονιάς.

Σήμερα, Δευτέρα στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα προστέθηκε και η πόλη Τσοντσίνγκ, με πληθυσμό 30 εκατομμυρίων κατοίκων. Επίσης, η αυτόνομη Μογγολία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, για να προλάβει τη μετάδοση του ιού, ενώ

Στη Γουχάν, την πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία, και την οποία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, αν αυτό κριθεί ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Παραδεχόμενος καθυστέρηση στην ενημέρωση του κοινού για τον κοροναϊό και τους κινδύνους που εγκυμονεί, ο δήμαρχος Ζου Σιανγουάνγκ, δήλωσε ότι αυτή η καθυστέρηση, η οποία πάντως οφείλεται και στο γεγονός ότι χρειαζόταν άδεια από τις ανώτερές του αρχές για να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την επιδημία, «δεν μας επέτρεψε να είμαστε αποτελεσματικοί». Ωστόσο, είπε, πλέον η Γουχάν αντιμετωπίζει τον ιό «αυστηρότερα από οπουδήποτε αλλού».

Βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στην Κίνα τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία του κοροναϊού.

«Είμαστε σε στενή επαφή με την Κίνα σε ό,τι αφορά τον ιό», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «έχουν εντοπιστεί ελάχιστα κρούσματα στις ΗΠΑ», ωστόσο οι αμερικανικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση.

«Προσφέραμε στην Κίνα και στον πρόεδρο Σι κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαία. Οι ειδικοί μας είναι εκπληκτικοί!», κατέληξε.


Ακυρώθηκε ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Χαϊνάν
Οι συνέπειες της επιδημίας επεκτάθηκαν και στον αθλητισμό, με την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας να ανακοινώνει ότι ακυρώνεται ο Γύρος της Χαϊνάν, για προληπτικούς λόγους. Σήμερα έγινε γνωστό ότι στην επαρχία αυτή πέθανε ένας ηλικιωμένος ασθενής από τον κοροναϊό.

Ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί 23 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου. Η Διεθνής Ομοσπονδία δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές αρχές και σύντομα θα ανακοινώσει τι θα γίνει με τον γυναικείο ποδηλατικό γύρο στο Νησί Τσονμίνγκ, που έχει προγραμματιστεί για τις 7-9 Μαΐου.

Πλήγμα στην οικονομία
Η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται να πλήξει την οικονομία της Κίνας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα, επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρατείνουν τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Άλλωστε, η Κίνα συνεισφέρει τώρα περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με πριν από 17 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο όποιος μεγάλος εγχώριος αντίκτυπος από τον ιό θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Η επιδημία έχει φέρει «πυρετό» και στα χρηματιστήρια, με τις διεθνείς αγορές να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών για τον ιό, με τη ζήτηση να αυξάνεται για τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» όπως το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομόλογα.

Οι περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό, ειδικά σε Κινέζους τουρίστες, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.