Έκρηξη χειροβομβίδας στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι – Που στρέφονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής

293

Συναγερμός από τις 04:00 τα ξημερώματα στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι.

Δυο δράστες πέταξαν ύποπτο αντικείμενο, χειροβομβίδα πιθανότατα και εξαφανίστηκαν. Μικρής ισχύος η έκρηξη, έγινε αντιληπτή από τη λάμψη που είδαν οι φρουροί στις κάμερες. Η επίθεση μοιράζει με εκείνη στη γαλλική πρεσβεία τον Οκτώβριο του 2016.

Τη στιγμή της επίθεσης είδαν μέσα από τις κάμερες οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο καθώς στο προξενείο δεν υπάρχει αστυνομικός φρουρός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είδαν μια μοτοσικλέτα με δύο αναβάτες να πλησιάζει το κτήριο στις 3:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στη συνέχεια είδαν τους δύο αγνώστους να πετούν τη χειροβομβίδα, αυτή να πηγαίνει κάτω από το άδειο φυλάκιο στην είσοδο του προξενείου και να ακολουθεί μια λάμψη.

Πέντε λεπτά αργότερα στην οδό Οικονόμου, στα Εξάρχεια, εντοπίστηκε μια καμμένη μοτοσικλέτα στα Εξάρχεια η οποία εξετάζεται από τους αστυνομικούς αν έχει σχέση με την υπόθεση.

Το ρωσικό προξενείο βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στην οδό Τζαβέλλα 5 με τους αστυνομικούς, που έχουν εντοπίσει θραύσματα της χειροβομβίδας, να ψάχνουν τις κάμερες προκειμένου να δουν το δρομολόγιο διαφυγής των αγνώστων ενώ παράλληλα αναζητούν τα κίνητρα πίσω από την ενέργεια αυτή.

Η επίθεση στο ρωσικό προξενείο έχει πολλές ομοιότητες με την επίθεση που είχε γίνει Νοέμβριο του 2016 όταν μέλη της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα πέταξαν χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία με αποτελεσμα να τραυματιστεί τότε ο φρουρός.

Χειροβομβίδα είχαν πετάξει τον Φεβρουάριο του 2018 και έξω απο το ΑΤ Καισαιριανής. με την ΕΛΑΣ τότε αρχικά να δηλώνει άγνοια για το γεγονός για να υπάρξει ανάληψη ευθύνης λίγες ημέρες αργότερα μέσω Indymedia.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική ενώ στο κτήριο της οδού Τζαβέλλα βρίσκονται και πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ.