Εκκενώνουν περιοχές στη Βικτόρια, ξεπερνούν τα 4,4 δισ δολάρια οι ζημιές

527

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόρια κάλεσε κατοίκους ορισμένων ανατολικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας, την ίδια ώρα που στη νότια Αυστραλία πολλοί κάτοικοι μικρών χωριών του νησιού Κάνγκουρου, νότια της Αδελαΐδας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

 

«Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!» δήλωσε η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν. «Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έναν σκοπό έχουν, να σωθούν ζωές».

Οι αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη, ανεβάζοντας στους 26 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο. Περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν σήμερα πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία, περισσότερα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον βρετανικό Γκάρντιαν, ο οίκος Moody’s Analytics εκτιμά ότι οι πυρκαγιές θα πλήξουν περαιτέρω την ήδη αναιμική οικονομία της Αυστραλίας, μειώνοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη και προξενώντας τεράστια ζημιά – μέσω της ρύπανσης του αέρα – τόσο στον τουρισμό όσο και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Μάλιστα, η οικονομική ζημιά, σύμφωνα με την οικονομολόγο της Moody’s, Κατρίνα Ελ, στην ανατολική ακτή της χώρας αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ των πυρκαγιών της Μαύρης Παρασκευής του 2009, όταν έφθασε τα 4,4 δισ. δολάρια. Τότε, κατά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις πυκνοκατοικημένες περιοχές βόρεια της Μελβούρνης, έχασαν τη ζωή τους 173 άνθρωποι και καταστράφηκε εντελώς η πόλη Μέρισβιλ.

Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων. Η 18η Δεκεμβρίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση εθνική μέγιστη θερμοκρασία τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Με ένα άνευ προηγουμένου εύρος ακόμη και για μια νησιωτική χώρα-ήπειρο συνηθισμένη στις πυρκαγιές, αυτή η κρίση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη, με αθλητές και διασημότητες να έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στην Αυστραλία, ενώ πολλές κυβερνήσεις πρότειναν τη συνδρομή τους.

Η κρίση μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη με άγνωστο το οικονομικό κόστος της.

Όμως το Συμβούλιο ασφαλιστικών εταιριών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα για αποζημιώσεις που έχουν ληφθεί από τις εταιρίες ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (433 εκατ. ευρώ), ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.