Εισβολή στην Ουκρανία: Τα σχέδια του Πούτιν είναι πέρα από την Ουκρανία, λέει ο Μπλίνκεν

135

blinken

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί εμπόδιο στους τελικούς στόχους του Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Πέμπτη (24/2) σε συνεντευξή του στο ABC οτι είναι προφανές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στόχους πέρα ​​από την Ουκρανία και μπορεί να έχει στο στόχαστρό του άλλες χώρες. Παράλληλα δήλωσε «πεπεισμένος» πως η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση.

«Δεν χρειάζεστε ευφυΐα για να σας πούμε ότι αυτό ακριβώς θέλει ο Πρόεδρος Πούτιν. Έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ήθελε να ανασυστήσει τη Σοβιετική Αυτοκρατορία, εκτός από το ότι θα ήθελε να επιβεβαιώσει εκ νέου μια σφαίρα επιρροής γύρω από τις γειτονικές χώρες που κάποτε ήταν μέρος του σοβιετικού μπλοκ», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί εμπόδιο στους τελικούς στόχους του Πούτιν.

«Τώρα, όταν πρόκειται για απειλή πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Υπάρχει κάτι πολύ δυνατό στο δρόμο του. Αυτό είναι το άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ που αναφέρει πως μια επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία με όπλα και έχουν εξαπολύσει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι χώρες που θα της σταθούν εμπόδιο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ στην ιστορία, εγείροντας ανησυχίες ότι απειλούσε με πυρηνική επίθεση.

«Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του και να πω ακριβώς τι εννοεί με αυτό», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CBS. «Έχουμε προετοιμαστεί για όποια πορεία επιλέξει να ακολουθήσει», συμπλήρωσε και επιβεβαίωσε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται ακόμα στη χώρα του.