Έγκριση της συμφωνίας της Airbus για να κλείσουν οι δικαστικές έρευνες σε βάρος της

102

Γαλλικό δικαστήριο ενέκρινε την «κατ’ αρχήν συμφωνία» με τις εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ της αεροναυπηγικής εταιρείας Αirbus, ώστε να σταματήσουν οι δικαστικές έρευνες εις βάρος της για υποθέσεις διαφθοράς. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει συνολικά πρόστιμο 3,6 δισ. ευρώ ώστε να κλείσουν οι υποθέσεις.

 

Οι υποθέσεις που ερευνούσαν η γαλλική οικονομική εισαγγελία, το βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών (SFO) και οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ, αφορούν «παρατυπίες» κυρίως των εμπορικών πρακτόρων που μεσολαβούν στα συμβόλαια πώλησης αεροπλάνων.

Η υπόθεση Airbus δημιουργήθηκε έπειτα από καταγγελία παρατυπιών τον Απρίλιο 2016 από τον τότε επικεφαλής της ίδιας της εταιρείας, Τομ Έντερς, στο βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών. Ο όμιλος ήθελε να προστατευθεί έτσι από ενδεχόμενες διώξεις, κυρίως αμερικανικές, συνεργαζόμενος με τις δικαστικές αρχές. Στη διάρκεια της έρευνας, η αεροναυπηγική εταιρεία παρέδωσε στους ερευνητές 30 εκατομμύρια έγγραφα.

Η συμφωνία συνήφθη την περασμένη Τρίτη και την επικύρωσε αρχικά η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος του αρμόδιου δικαστηρίου στο Παρίσι ανακοίνωσε πως η Airbus θα καταβάλει στη χώρα πρόστιμο ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, 984 εκατομμύρια ευρώ στη Βρετανία και 526 εκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις των δικαστηρίων του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για τη συμφωνία «αναστολής των διώξεων» πρόκειται να διεξάγονται σήμερα.

Η ποινή, η οποία δεν σημαίνει πάντως παραδοχή ενοχής, θα εξαφανίσει μεγάλο μέρος των κερδών της Airbus, η οποία είχε αποκομίσει καθαρά κέρδη 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018 και θα παρουσιάσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά της στις 13 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία έχει ήδη προβλέψει για τον σκοπό αυτό κονδύλι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων στους λογαριασμούς της για το 2019.

Από το 2016, η υπόθεση αυτή απειλούσε σοβαρά την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία, μεταξύ άλλων και με απαγόρευση της πρόσβασής της σε δημόσιους διαγωνισμούς. Επέσπευσε την αλλαγή της ηγετικής ομάδας της και αναστάτωσε την εσωτερική λειτουργία του ομίλου, ο οποίος έχει 134.000 μισθωτούς.

Η συμφωνία αυτή με τη δικαιοσύνη επιτρέπει στον όμιλο να αφήσει πίσω του αυτή την υπόθεση, ενώ η ανταγωνίστριά του Boeing παραμένει βυθισμένη στην κρίση του 737 MAX που της έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ