Ε.Ε.: Αντίθετο στο διεθνές δίκαιο το σχέδιο Τραμπ για Ισραήλ και Παλαιστίνη

640

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στο «όραμα» του Αμερικανού προέδρου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σοβαρά προβλήματα διαπιστώνει ο Ζοσέπ Μπορέλ, επιφυλάξεις διατυπώνει το Παρίσι.

Σφοδρή κριτική ασκεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για το μεσανατολικό, στην πρώτη επίσημη, αλλά καθυστερημένη, αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζόσεπ Μπορέλ αναφέρει ότι το σχέδιο είναι αντίθετο με διεθνείς συμφωνίες και επαναδιατυπώνει την προσήλωση της Ε.Ε. στη λύση των δύο κρατών.

«Το σχέδιο Τραμπ για την ισραηλοπαλαιστινιακή ειρήνη είναι αντίθετο σε αρκετές παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί διεθνώς» είπε σήμερα για να προσθέσει ότι «η πρόταση του Αμερικανού προέδρου υπονομεύει τα σύνορα του 1967 με ένα κράτος του Ισραήλ και ένα βιώσιμο κράτος για την Παλαιστίνη που θα συνορεύουν και θα ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση».

Μιλώντας από το Αμάν ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ιορδανία παίζει ξεχωριστό ρόλο στις προσπάθειες για να μπει τέλος στη διαμάχη, υπογραμμίζοντας ότι «μοιραζόμαστε τη δέσμευση για λύση δύο κρατών με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Το σχέδιο για το μεσανατολικό παρουσίασε, την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ο ίδιος Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Επιτρέπει στο Ισραήλ να προσαρτήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει στη Δυτική Όχθη, κάτι που οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο κομμάτι της διεθνούς κοινότητας θεωρεί παράνομο, αλλά και την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Παράλληλα αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους.

Παράλληλα, δίνει στους Παλαιστίνιους εδάφη στη Γάζα και διάφορα σημεία της Δυτικής όχθης, όπως και ορισμένες γειτονιές στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ. Τα εδάφη θα συνδέονται με δρόμους γέφυρες και τούνελ. Την ίδια στιγμή οι Παλαιστίνιοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως Εβραϊκό Κράτος, να αποστρατιωτικοποιήσουν την περιοχή και να αφοπλίσουν οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ . Το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο των συνόρων και του εναέριου χώρου.

Με βάση το σχέδιο οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που μετατοπίστηκαν το 1948 θα χάσουν και οι απόγονοί τους θα χάσουν το δικαίωμα να επιστρέψουν, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των Παλαιστινίων.

Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν ορυμαγδό αντιδράσεων με τους Παλαιστίνιους να απορρίπτουν το σχέδιο, αλλά και πολλές άλλες χώρες να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις.

Τελευταίες εξελίξεις ήταν η απόρριψη του σχεδίου, χθες, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος κάλεσε τον Τραμπ να το εγκαταλείψει, αλλά και η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι διακόπτει τις σχέσεις με Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ.

Σήμερα, ήρθε η σειρά της Γαλλίας να εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε σχετικά «υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει ένας σκοπός, είναι η ύπαρξη δύο κρατών, με ασφάλεια του ενός σε σχέση με το άλλο, με αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα, δύο αληθινά κράτη με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με ένα κράτος αλλά και με το σύνολο της δημογραφικής και φυσικής πραγματικότητας που συνδέεται με ένα κράτος».

«Και στη συνέχεια υπάρχει μια μέθοδος που είναι η διαπραγμάτευση. Στην παρούσα κατάσταση, οι μονομερείς πρωτοβουλίες δεν είναι αυτόματα αποτελεσματικές, άρα έχουμε ερωτήσεις, επιφυλάξεις σε σχέση με αυτή την κατάσταση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Απέρριψε, παράλληλα, κάθε αμφισημία στην πρώτη γαλλική αντίδραση για το σχέδιο, όπως είχαν ερμηνεύσει ορισμένοι αναλυτές την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο του.

«Αυτό που κάναμε ήταν να χαιρετίσαμε τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ, δεν χαιρετίσαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών», υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.