Δύο τουρκικές φρεγάτες ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Λιβύη

26

Σταθερά ψηλά συντηρείται η ένταση στη Λιβύη με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Χάφταρ και Σαράτζ) να συνεχίζουν τις συγκρούσεις παρά τα όσα ανακοινώθηκαν μετά την αμφίβολη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

 

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν συνεχείς αναφορές σε λιβυκά και όχι μόνο μέσα για την παρουσία δύο τουρκικών φρεγατών στα ανοιχτά της Τρίπολης, ενώ τις αναφορές αυτές συνοδεύουν μαρτυρίες και καταγγελίες για αποβίβαση τουρκικού πολεμικού υλικού, το οποίο προορίζεται για τις δυνάμεις του Σαράτζ.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε, σήμερα, ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν  ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας του Βερολίνου.

«Έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Είναι μια αθετημένη υπόσχεση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκείνοι που ήταν μέχρι στιγμής γνωστό ήταν πως τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης άσκηση του NATO, στην οποία συμμετείχαν οι συγκεκριμένες φρεγάτες, όμως, όπως καταγγέλλεται ο Ερντογάν αποφάσισε να κρατήσει τα πλοία στην περιοχή.

Πρόκειται για δύο πολεμικές φρεγάτες τύπου Gabya οι οποίες έχουν εντοπιστεί να πλέουν στα ανοιχτά της Τρίπολης τις τελευταίες ημέρες. Άλλες αναφορές, πάντως, επισημαίνουν  ότι οι φρεγάτες συνόδευαν ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι Αλ Σαάμπ τα ξημερώματα και λέγεται ότι από εκείνο μεταφέρθηκαν εξοπλισμός και πολεμοφόδια προς θέσεις των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγέτζ αλ Σαράτζ.

Την ίδια στιγμή ανεπίσημοι λογαριασμοί των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδίδουν ότι έχει σημάνει συναγερμός στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό και τους συμμάχους του και πως πραγματοποιούνται έκτακτες συσκέψεις για αξιολόγηση της κατάστασης και της ενδεχόμενης απάντησης.


Οι δυνάμεις του Χάφταρ, επίσης, φέρεται να επιβεβαιώνουν την μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

Φωτογραφίες από τις φρεγάτες έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Libya Review υποστηρίζοντας ότι ήταν ορατές από τις ακτές της Τρίπολης.


Σύμφωνα με άλλες αναφορές εκφράζονται φόβοι για την ύπαρξη χημικών όπλων και εξαιτίας της φημολογίας αυτής έχουν μοιραστεί περίπου 60.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες στους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μέσω Twitter, ενημέρωσε πως η φρεγάτα Gaziantep βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για να συμμετέχει σε άσκηση του NATO. Η φρεγάτα εντόπισε στη θάλασσα 30 μετανάστες τους οποίους περισυνέλεξε και παρέδωσε στη λιβυκή ακτοφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει έντονη φημολογία πως η Τουρκία έχει στείλει ή θα στείλει δυνάμεις και πολεμοφόδια για να βοηθήσει τον Αλ Σαράτζ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με τη Λιβύη.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις όποιες συμφωνίες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, προανήγγειλε την αποστολή βοήθειας μόλις πριν από μερικές ημέρες, στη διάρκεια της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.